تبلیغات متنی
آزمون علوم پایه دامپزشکی
ماسک سه لایه
خرید از چین
انجام پروژه متلب
حمل خرده بار به عراق
چت روم
ایمن بار
Bitmain antminer ks3
چاپ ساک دستی پلاستیکی
برتر سرویس
لوله بازکنی در کرج
گردشگری و جاذبه های توریستی
گردشگری و جاذبه های توریستی
گردشگری و جاذبه های توریستی
نگارش در تاريخ 16 مهر 1396 توسط کیاناجون

سلامت اجتماعی از زیر مجموعه های توسعه اجتماعی و بخشی از سلامت است که به کیفیت روابط اجتماعی مربوط می شود و در افزایش بهره وری، آگاهی بخشی، رشد سرمایه های انسانی و اجتماعی و تقویت اطلاع رسانی نقش دارد. عوامل بسیاری می توانند در ایجاد سلامت اجتماعی موثر باشند که تفریح سالم نیز یکی از آنها به شمار می رود. این مهم شامل ورزش، فعالیت‌های هنری مانند نقاشی، خطاطی، مطالعه کتاب، شعرخواندن، گوش سپردن به نوای موسیقی، بازدید از سایت‌های مختلف اینترنتی، برقراری تماس با دوستان و... می‌شود که هر فردی بنا بر شرایط زمانی و زندگی خویش از آن بهره می‌برد. همچنین اعمال و رفتارهای ناپسندی مانند غیبت، تهمت و ... در امور زندگی دیگران، استعمال موادمخدر و اعتیاد به اینترنت در زمره تفریح‌های ناسالم تقسیم‌بندی می‌شوند.

هر یک از فعالیت‌های عادی و شغلی می‌تواند جنبه تفریحی نیز به خود گیرد و فرد در هنگام انجام دادن این فعالیت‌ها با لذت به کار خود ادامه دهد. در واقع گذراندن کارهای روزمره به‌صورت تفریحی یک هنر است که افراد کمی از آن بهره می ‌برند و اگر از اوقات فراغت به صورت سالم و بهینه استفاده شود؛ نه تنها در شادی بخشی به فرد موثر خواهد بود بلکه در روند افزایش سلامت اجتماعی نیز تاثیرگذار است. بنابراین جامعه نیازمند فرهنگ سازی درست در زمینه کاربرد تفریح های سالم در اوقات فراغت است و این امر جز با همیاری و هم افزایی مسوولان و مردم در کنار یکدیگر تحقق نمی یابد.

ضرورت توجه به اهمیت تفریح و سرگرمی سالم در ایجاد سلامت اجتماعی پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا را بر آن داشت تا با «سیدحسن موسوی چلک» رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران به گفت وگو بپردازد.

** تفریح سالم، عامل تقویت بنیان خانواده
موسوی چلک با بیان اینکه یکی از موضوع هایی که همگان در جامعه به آن نیاز دارند، تفریح و سرگرمی است، گفت: از ویژگی های یک تفریح خوب می توان به حضور اعضای خانواده، سالم بودن آن، متناسب با سن، نوع جنسیت افراد و وجود توافق میان گروه و اعضای خانواده در موضوع و مکان تفریح اشاره کرد. همچنین ایجاد نشاط نکته دیگری است که در تفریح ها مهم محسوب می شود زیرا برخی از سرگرمی هایی که به وسیله افراد انتخاب می شوند نه تنها نشاطی به آنها نمی دهد بلکه انرژی آنان را خواهد گرفت.

** استفاده درست از اوقات فراغت برای تفریح و سرگرمی
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به اینکه تمامی افراد چون کودکان و سالمندان نیازمند تفریح هستند، اظهار داشت: مردم نباید تفریح های خود را تنها منوط به تعطیلات تابستانی و عید نوروز کنند. بلکه باید در طول سال با توجه به اینکه از انجام دادن کارهای روزمره خسته می شوند، برنامه های سرگرمی را تدارک ببینند و این امر می تواند به ایجاد انرژی و شادابی اجتماعی در میان مردم کمک کند. علاوه بر آن نباید به دنبال تفریح های هزینه بر بود گاهی مواقع رفتن به طرف این سرگرمی ها، مانع استفاده درست از اوقات فراغت خواهد شد و البته برخی از والدین اشتباه های بزرگی را در این زمینه مرتکب می شوند به عنوان نمونه در تمام تعطیلات تابستان، فرزندان خویش را درگیر کلاس های متعدد می کنند. در صورتی که باید تعادل میان کار، سرگرمی و اوقات فراغت ایجاد شود. نکته دیگر استفاده از شرایط اقلیمی و طبیعت است. تجربه نشان می دهد، مردمی که اوقات فراغت و تفریح خویش را در دامان طبیعت می گذرانند، شادی روانی و اجتماعی بیشتری دارند. همچنین سرگرمی ها و ورزش های خانوادگی در ایجاد تفریح سالم کمک می کند. کوه نوردی و حتی بازار گردی در کنار خانواده می تواند به میزان صمیمیت میان اعضای این نهاد بیافزاید.

** فضای مجازی، تفریح نوین جامعه امروز
وی با تاکید بر اینکه گاهی مواقع مردم به فضای مجازی برای تفریح و سرگرمی پناه می برند، تصریح کرد: حسی که در تفریح های گروهی و خانوادگی به فرد منتقل می شود هیچگاه از راه فضای مجازی انتقال نمی یابد و حتی ممکن است آسیب های ناشی از فضای مجازی گریبان گیر جوانان و نوجوانان کشور شود اما نمی توان گفت که استفاده فضای مجازی برای تفریح های سالم خوب نیست بلکه برخی از بازی ها و انیمیشن هایی که ساخته می شوند، می توانند پیام های مفیدی را ارایه کنند اما باید دانست که آیا مردم از بودن در این فضا در اوقات فراغت لذت می برند علاوه بر آن باید روابط صمیمی تری را خارج از ارتباط خشک خود در فضای مجازی داشته باشند بنابراین اوقات فراغت و تفریح می تواند یکی از محورهای رشد و تعالی افراد باشد.

** تفریح سالم و مزیت های مهم آن
موسوی چلک از مهم ترین مزیت های تفریح سالم را انرژی بخش و نشاط اجتماعی دانست و یادآور شد: سرگرمی سالم در اوقات فراغت می تواند به ایفای بهتر نقش افراد در جامعه کمک کند و به تدریج بر بهره وری و کیفیت کار اثر بگذارد. تفریح های گذشته این ویژگی ها را دارا بودند که از آن جمله می توان به گروهی بودن، استفاده از ساده ترین ابزار، آموزش مشارکت جمعی، مدیریت و مسوولیت پذیری، خطرناک نبودن، یادگیری زندگی سالم در گرو ارتباط با یکدیگر، بهره برداری از ظرفیت های تمامی افراد گروه و افزایش صمیمیت فرد میان اعضای خانواده و افراد محله اشاره کرد.

این بازی های قدیمی شامل «لی لی، هفت سنگ، قایم باشک بازی، وسط بازی، یک قل و دوقل و...»‌ می شد؛ تمامی این بازی ها کمک می کرد تا انرژی تخلیه شود و ارتباطات میان مردم افزایش یابد و اینگونه سلامت روان و جامعه نیز به وجود می آمد اما اکنون تفریح های جدید بسیار متفاوت شده و ویژگی های پیشین را دارا نیست و در خانه، حضور در فضای مجازی و به صورت انفرادی صورت می پذیرد، به همین دلیل بخشی از گرفتاری هایی که در جامعه امروز تجربه می شود به علت استفاده نادرست از اوقات فراغت است.

** ارتباط مستقیم تفریح و سلامت اجتماعی فرد
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه در هر جامعه ای اوقات فراغت و نوع گذران آن با حوزه سلامت اجتماعی ارتباط مستقیم دارد، گفت: هر قدر اوقات فراغت پربارتر و بانشاط تر باشد، شاخصه های سلامت های روانی و اجتماعی بالاتر می رود و اگر جامعه ای از این ویژگی ها برخوردار نباشد، شاخصه های سلامت اجتماعی آن پایین تر و آسیب ها و احساس تنهایی در آن بیشتر می شود. افراد در اجتماع کنونی بیشتر به طرف بازی های مجازی و فردی می روند و اینگونه اثربخشی سالم در افراد جامعه صورت نمی پذیرد. شاخص های سلامت اجتماعی را می توان افزایش در پذیرش، مشارکت و شکوفایی اجتماعی، بهره وری بیشتر و سرمایه اجتماعی دانست.

** برنامه ریزی مناسب برای تفریح کردن
وی با اشاره به اینکه تفریح می تواند جذابیت، نشاط و سلامت روانی و اجتماعی را برای تمامی افراد به دنبال داشته باشد، بیان داشت: نوع تفریح می تواند متفاوت باشد و به یقین در دوران کودکی و بزرگسالی هر فردی یک نوع سرگرمی دارد که حتی با توجه به نوع تحصیلات و چگونگی تحصیل، این مهم می تواند تفاوت داشته باشد. بی تردید گذران مناسب اوقات فراغت در ارتقای تجربه، دانش و سطح آگاهی فرد تاثیرگذار است. همگان می توانند یاد بگیرند با برنامه ریزی مناسب برای تفریح در اوقات فراغت، روی کیفیت زندگی خویش تاثیر مثبتی بگذراند.

** بسترسازی مناسب مسوولان در جهت ایجاد تفریح سالم در جامعه
موسوی چلک با تاکید بر اینکه اوقات فراغت یک موضوع شخصی محسوب می شود و مردم در واقع خود تعیین کننده نوع و زمان تفریح هستند، تصریح کرد: البته مسوولان نیز باید در این زمینه بسترسازی مناسبی را داشته باشند تا امکان این تفریح ها فراهم شود. همچنین رسانه ها می توانند اهمیت اوقات فراغت، تفریح و سرگرمی را اطلاع رسانی و شرایط موجود جامعه را نقد کنند و اهمیت اوقات فراغت را در شادابی،‌ نشاط و بهره وری مستقیم و غیرمستقیم نشان دهند. باید در سبد خانوار برای اوقات فراغت برنامه های مرتبط با این حوزه، منابع و ظرفیت هایی در نظر گرفته شود تا همگان در برنامه ریزی های کاری به صورت روزانه، هفتگی و ماهیانه، تفریح و سرگرمی را جدی بگیرند تا بتوانند در جامعه کارایی بهتری از خود نشان دهند.

برچسب ها : سلامت،تفریح،کیفیت،روابط،اجتماعی,

نگارش در تاريخ 5 آبان 1396 توسط کیاناجون

چکيده

سلامت رواني و رضايت از زندگي يکي از ويژگي هاي فرد سالم است. بنابراين تلاش جهاني در جهت فراهم کردن يک بستر مناسب براي زندگي عاري از بيماري تنها معطوف به پيشگيري و درمان بيماري هايي همچون قلبي، و عفوني و ... نمي شود، بلکه علاوه بر سلامت جسماني، توجه ويژه اي به فراهم کردن محيطي آرام جهت آرامش دروني و سلامت رواني افراد معطوف داشته است.

با وجود پيشرفت هاي سريع در جهت حل مشکلات جسمي انسان ها، علم پزشکي هنوز گامي موثر در جهت حل مشکلات روحي- رواني انسان ها برنداشته است، اين در حالي است که مشکلات رواني نقش مهمي را در ايجاد بيماري هاي جسمي نيز ايفا مي کند.

دين با مکانيسم هاي گوناگون موجب سلامت رواني فرد و جامعه مي شود. نمونه هايي از سلامت رواني ناشي از دين، وجود اميد، انگيزه و مثبت نگري در دين، ايجاد شبکه حمايتي عاطفي و اجتماعي، دادن پاسخ روشن و قاطع به مفهوم خلقت، جهان و زندگي، تبيين و تعريف لذت بخش و معقول از رنج، درد و محروميت و مکانيسم هاي بسيارِ ديگر.

به طورکلي تاثير دين و باورهاي ديني در سلامت فرد و جامعه بسيار پراهميت است. مطالعات انجام شده حاکي از آن است که مي توان در گرو اعتقادات و اعمال صالح و اخلاقي پسنديده به يک آرامش رواني دست يافت و انسان معتقد را به يک انسان سرزنده و بشّاش که هميشه در حال تلاش و تکاپوست در مي آورد، در ارتباط با جامعه خود است و در هر زمينه فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي سعي بر آن دارد که با توجه به توانايي هاي خودش بهترين باشد.

 

مقدمه

ارتقاي سلامتي افراد جامعه يکي از مهمترين مسائل اساسي هر کشور، ارتقاي سلامتي افراد آن جامعه است که بايد از ابعاد مختلف از جمله رواني مورد توجه قرار گيرد. وظيفه اصلي بهداشت رواني تأمين سلامت فکر و روان افراد جامعه است.

طبق تعريف سازمان جهاني بهداشت بهداشت رواني در مفهوم کلي بهداشت جاي مي گيرد و بهداشت يعني توانايي کامل براي ايفاي نقشهاي اجتماعي، رواني و جسمي، بهداشت تنها نبود بيماري نيست. (گنجي- حمزه، ص 10)

بنابراين بهداشت رواني علمي است براي بهزيستي، رفاه جتماعي و سازش منطقي يا پيشامدهاي زندگي که تمام زواياي زندگي از محيط خانه تا مدرسه، دانشگاه، محيط کار و نظاير آن را مي گيرد.

امروزه با وجود پيشرفت هاي علمي چشمگير که در زمينه هاي روانپزشکي و روان درماني به وجود آمده است ملاحظه مي گردد که بعضي از صاحب نظران برجسته نياز به نقش، اهميت و ضرورت دين نيز در بهداشت رواني و روان درماني تأکيد فراوان داشته اند و عقيده دارند که اعتقادات مذهبي و توکل به خدا موجب تسکين و بهبودي سريعتر آلام و مشکلات رواني مي شود.

در قرآن در سوره مباركه فتح مي خوانيم: «هوالذي انزل السكينه في قلوب المؤمنين ليزدادوا ايمانا مع ايمانهم..؛ اوكسي است كه آرامش را در دل هاي مؤمنان نازل كرد تا ايماني به ايمانشان بيفزايند...» اولين برداشتي كه صورت مي گيرد اين است كه بدون ايمان، آرامش روحي و رواني وجود ندارد.

يا حداقل اينگونه مي توان گفت كه يكي از عوامل ايجاد آرامش دارا بودن ايمان به خدا مي باشد. به تعبير علامه طباطبايي «ظاهراً مراد از سكينت در اين آيه آرامش و سكون نفس و اطمينان آن، به عقائدي است كه به آن ايمان آورده و لذا نزول سكينت را اين دانسته كه «ليزدادوا ايمانا مع ايمانهم» تا ايماني بر ايمان سابق بيفزايند. پس معناي آيه اين است كه: خدا كسي است كه ثبات و اطمينان را لازمه مرتبه اي از مراتب روح است در قلب مؤمن جاي داد تا ايماني كه قبل از نزول سكينت داشته بيشتر و كاملتر شود.» (عسگري، حسن - 1386 )

در آيه شريفه 28 سوره رعد در قرآن کريم، آمده است که :« َالا بذکر الله تطمئن القلوب؛ آگاه باشيد که تنها با ياد خدا دلها آرام مي گيرد.»

هنگامي که انسان دردمند و تنها، نااميد از ديگران در کاهش دردهاي جسمي، يا رواني خود راهي به جايي نمي يابد، هنگامي که اميد بهبودي از بيمار مبتلا به اختلال رواني، يا جسماني با سيري مزمن و پيشرونده سلب مي شود و درمان هاي کلاسيک کمکي به او نمي کند، تنها راهي که براي نجات از اضطراب، افسردگي و دردهاي جانکاه او باقي مي ماند، ياري جستن از ايمان و باور ديني است. (کالابراس،1987 – به نقل از دادفر، محبوبه )

پيرامون اهميت مذهب بر سلامت رواني مي توان به سخن بنيامين راش به عنوان پدر علم روانپزشکي اشاره کرد. او اظهار مي دارد که نقش مذهب در سلامت رواني انسان همانند اکسيژن براي تنفس است. (کرمي و همکاران، 1385، ص34)

افراد متديّن به هر نسبت که ايمان قوي و محکم داشته باشد از بيماري رواني مصون تر هستند. از جمله آثار ايمان ديني آرامش خاطر است. ايمان ديني به حکم اينکه به انسان که يک طرف معامله است، نسبت هيجان که طرف ديگر معامله است، نسبت به هيجان که طرف ديگر معامله است، اعتماد و اطمينان مي بخشد. دلهره و نگراني نسبت به رفتار جهان را در برابر انسان از ميان مي برد و بجاي آن به او آرامش خاطر مي دهد.(مطهري – 1375)

 

تاثير دين و باورهاي مذهبي در بهداشت رواني

امروزه بيش از هر زمان ديگر نيازمند تفکر و انديشه در باب تأثيرگذاري تقيّدات ديني بر تمامي امور انساني به ويژه مسايل عاطفي و روحي هستيم. امرزه بسياري از انديشمندان و صاحبنظران بر اين باورند که مذهب تاثير انکارناپذيري بر سلامت روح و جسم و ديگر ابعاد زندگي بشر دارد.

کارل گوستاو يونگمي گويد: «من صدها تن از بيماران را معالجه و درمان کرده ام. از ميان بيماراني که در نيمه عمر خود (35 سالگي به بعد) به سر مي برند حتي يک بيمار را نيز نديدم که اساساً مشکلش نياز به يک گرايش ديني در زندگي نباشد. به جرأت مي توانم بگويم که تک تک آنها به اين دليل قرباني بيماري رواني شده بودند که آن چيزي را که اديان موجود در هر زماني به پيروان خود مي دهند، نداشتند و فرد فرد آنها، تنها وقتي که به دين و ديدگاه هاي ديني بازگشته بودند به طور کامل درمان شدند.» (بوترابي، خديجه- 206 )

اما برخي از نظريه پردازان روانشناسي نظر ديگري دارند. فرويد در نامه اي به يونگ در سال 1910مي نويسد: من از اعماق وجود خود تنها به يک چيز مي توانم اطمينان کنم، عميقاً بر اين باورم که تمامي شالوده نياز انسان به دين، بر درماندگي خردسالانه او قرار دارد. نوع بشر پس از تولد دنياي بدون پدر و مادر را نمي تواند تحمل کند و براي خود، خداي عادل و طبيعت دلپذير، اين دو بدترين دروغ انساني را که مي توانست تصور کند، بنا مي نهد... ( پالمر، ص15)

فرويد به شدت معتقد بود که نيروي مخالفت هاي او در برابر دين، در ويژگي علمي آنها نهفته است و مجادلات او در برابر دين، بدان جهت نيرومندند که دين دقيقاً همان علائم بيماري روان آزردگي را از خود نشان مي دهد که علم روان تحليل گري از طريق فرآيند پژوهش تجربي به دست آورده است. (همان ص25)

در پژوهشي که اخيراً توسط محمدي و مهرابي زاده انجام گرفته ارتباط بين نگرش مذهبي با مکان کنترل بررسي شده است. مکان کنترل، بيانگر آن است که فرد حوادث زندگي خود را به تا چه حد به عوامل بيروني ( مانند شانس، تصادف افراد ديگر، سرنوشت، قضا و قدر و ديگر نيروهاي بيروني ) يا عوامل دروني ( مانند گرايش هاي شخصي، توانمندي يا کوشش دروني ) نسبت مي دهد. در حالت اول به مکان کنترل بيروني و در مورد دوم دروني اطلاق مي شود.( محمدي، مهرابي زاده، 85، ص 50)

 

مقابله هاي ديني و سلامت رواني

شيوه هاى مقابله، توانايى هاى شناختى و رفتارى هستند كه توسط فرد در معرض استرس به منظور كنترل نيازهاى خاص درونى و بيرونى كه فشارآور بوده و فراتر از منابع فردى مى باشند، به كار گرفته مى شوند. (هينز و همكاران، 1991)

در همين راستا مقابله دينى به عنوان روشى كه از منابع دينى مانند دعا، نيايش، توكل و توسل به خداوند و… براى مقابله استفاده مى كند، تعريف شده است. يافته هاى اخير نشان داده اند، از آن جا كه اين نوع مقابله ها هم به عنوان منبع حمايت عاطفى و هم وسيله اى براى تفسير مثبت حوادث زندگى هستند و مى توانند به كارگيرى مقابله هاى بعدى را تسهيل نمايند، از اين رو به كارگيرى آنها براى بيشتر افراد مفيد است. (كارور و همكاران، 1989به نقل از دادفر)

دين به طور اعم ارتباط انسان با خالق هستي و اعتقاد به حضور دائم او، مي تواند در ايجاد بهداشت رواني و درمان بيماري هاي رواني تأثير بسزايي داشته باشد.( يونگ، به نقل از کرمي و همکاران)

داشتن معني و هدف در زندگي، احساس تعلق داشتن در زندگي به منبعي والا و اميدواري به کمک و ياري خداوند در شرايط مشکل زاي، برخورداري از حمايت هاي اجتماعي و ... همگي از جمله منابعي هستند که افراد متدين با برخورداري از آنها مي توانند در مواجهه با حوادث فشارزاي زندگي آسيب کمتري را متحمل شوند. (همان)

بي پناهي، احساس بي کسي و پوچي که در بيشتر اختلال هاي رواني به چشم مي خورد، در اعتقاد به وجود يک، حامي مقتدر و پناه دهندده که مصدر نيکي ها و کارهاي خير است رگ مي بازد و در بالا بردن بهداشت رواني او موثر است. ( قريشي راد، فخرالسادات، 85)

در تحقيق ديگري که توسط پالوما و پندلتون در مورد نقش مذهب در سلامت روان انجام شد، مشاهده گرديد که اعتقادات مذهبي و نماز خواندن ارتباط قوي و مستقيمي با احساس رضايت کامل از زندگي دارند. (کرمي و همکاران، 1385، ص36)

 

دين و بيماري رواني

تأثير استرس در اختلالات رواني موضوع پژوهش هاي متعددي در نيم قرن گذشه است و روانشناسان بر اين باورند که زندگي در قرن بيست و يکم همراه با استرس و تنيدگي رواني و بحران هايي است که باعث بيماري هاي جسماني، و حتي مرگ مي شود.

بيماران روان درمانى حمايتى هفتگى به مدت 45 دقيقه يك بار در هفته به مدت 20 جلسه و روان درمانى كه شامل قرائت قرآن، نقل حديث، روايات و آموزش باز مسائل دينى و ترغيب به نماز و دعا به عنوان يك نوع مراقبه را دريافت داشتند. روش آنها مثل پژوهش قبلى بود كه توضيح داده شد. تكنيك شناخت درمانى با تأكيد بر مضمون دينى و با استفاده از آموزش هاى دينى بود.

نتيجه اى كه از اين پژوهش به دست آمده نشان مى دهد كه آزمون t يك ماهه و سه ماهه تفاوت معنى دارى نشان داد، ولى در پايان 6 ماه تفاوت معنى دار نبود. سرعت بهبود در بين افرادى كه از اين روش استفاده مى كنند به طور چشمگيرى زياد است. آنها توصيه كردند كه مطالعات بيشترى روى نحوه ارائه اين نوع روان درمانى و به ويژه از نظر اجزاء و ريز محتوى برنامه روان درمانى صورت گيرد.

كن وى ضمن تحقيقى كه در زمينه تأثير دين بر سلامت روان در سال 6 ـ 1985 روى اشخاص سالمند انجام داد دريافت كه شرايط طبى استرس زا در بين اشخاص سالمند شايع تر بوده ولى اعتقادات و اعمال دينى شامل نماز خواندن، فكر كردن در مورد خداوند و عقايد درونى فرد به عنوان مكانيزم هاى مهم براى كم كردن استرس و بهتر كردن توانايى سازش با اينها در بين بيماران سالمند به ويژه سياه پوستان به كار مى روند. (به نقل از طهماسبى پور و كمانگرى، 1376)، ( دادفر، 86 )

همچنين افسردگي بسيار پايين را در بين سالمندان عامل به مذهب نشان داده شده. مورفي و همکاران(2000) نيز نشان دادند که اعتقادات ديني و عامل بودن يا نبودن به آن، با نبود افسردگي همبسنگي داشته است.

 

توبه و نقش آن در سلامت روان

«توبه» در لغت، به معناي رجوع است. وقتي بنده به مولاي خود برمي‏گردد، مي‏گويند توبه كرده است. خداوند در قرآن كريم به همه مؤمنان دستور توبه مي‏دهد. «و توبوا الي الله جميعا ايّها المؤمنون لعلكم تفلحون» (سوره نور،‌آيه31) (صفورايي پاريزي، محمد مهدي - 1386)

توبه و باز گشت از گناه و حركت به سوي خدا، تنها راه نجات گناهكاران، وسيله تقرّب و دوستي با خدا، تبديل كننده سيئات به حسنات و ماية اميد نااميدان و نخستين مقام عارفان و اوّلين منزل سالكان كوي دوست است. توبه با همه خواصي كه دارد يك خاصيت ويژه و ممتاز، براي توبه كننده دارد، و آن ايجاد آرامش واطمينان روحي و رواني است. چرا كه كسي كه خود را گنهكار مي داند در يك بحران روحي به سر مي بردكه با توبه اين بحران روحي تبديل به آرامش و سكون خاطر فرد مي شود. (عسگري، حسن - 1386 )

توبه يا اقرار به گناه در تمام اديان توحيدي يهوديت و مسيحيت و اسلام وجود دارد و يکي از مشترکات اين اديان است. احساس گناه، سبب احساس کمبود و اضطراب در انسان مي شود و اين احساس به بروز عوارض بيماري هاي رواني منجر مي شود.

روان درماني در چنين مواردي بر موضوع تغيير ديدگاه هاي بيمار درباره ي اعمال گذشته وي که سبب احساس گناه هستند توجه مي کند.

بيمار در اين حالت از ديدگاه جديدي به اعمال خود مي نگرد به طوري که ديگر دليلي براي احساس گناه در خود نمي بيند در نتيجه سرزنش وجدانش تخفيف مي يابد و براي پذيرش « خود » آماده تر مي شود و سرانجام اضطراب و عوارض بيماري رواني اش از بين مي رود.(بوترابي، خديجه،1382، 207)

با توجه به اينکه ارتکاب گناه با احساس گناه همراه است انسان داراي دستگاه فطري الهام خير و شر است، در اين صورت بايد نوعي در رفتار ظاهر شود، و اين تنش بر خلاف ساير اشکال تنش که از مظاهر اضطراب به حساب مي آيند، خصوصيت بهداشتي و بهنجاري رواني دارد. مطابق اين احساس، در صورت ارتکاب خلاف، يا برخورد با هرنوع خلاف، بايستي در فرد تنش ايجاد شود که علت آن به احساس مسئوليت بر مي گردد و در غير اين صورت، در حالت بي توجهي به خلافکاري، فرد فاقد احساس مسئوليت خواهد بود.( بستاني، محمود، 1372)

در قرآن روش توبه را که روشي بي نظير و موفق براي احساس گناه است، به ما ارائه مي شود...زيرا توبه يا بازگشت به سوي خداوند متعال سبب آمرزش گناهان و تقويت اميد انسان به جلب رضايت الهي است و همين دليل موجب کاهش شدت اضطراب انسان مي شود (بوترابي و نجاتي- قرآن و روانشناسي ص 366) .

«لاتقنطوا من رحمه الله ان الله يغفر الذنوب جميعاً ؛ از رحمت خداوند نوميد نباشيد که همانا خدواند همه گناهان را مي آمرزد.» (زمر ، آيه 52)

از نظر رواني، بخشودگي ناپذير بودن جرم و گناه تبهکار، سبب تثبيت تبهکاري اش مي شود. مثلاً اگر به کسي بگويند تو با اين اعمالي که انجام داده اي، هيچ گاه به رستگاري نمي رسي و مورد لطف و مرحمت خداوند قرار نمي گيري، او با خود مي گويد: در اين صورت معنا ندارد که مراقب خودم باشم که از اعمال ناروا خودداري کنم، چون فايده اي ندارد و نمي توانم سعادتمند باشم. بدين سبب خداوند رئوف و مهربان مقرر داشته که در صورت تحقق انقلاب دروني توبه و انابه، همه گناهان به گونه اي آمرزيده مي شود که گويي گناهي نکرده است. ( همان، ص 226)

 

برخي از آثار توبه در پيش‏گيري از آسيب‏هاي رواني:

*توبه انسان را محبوب خدا مي‏كند.

«انّ اللّه يحبّ التّوابين و يحبّ المتطهرين» (بقره: 222)

و پيامبر گرامي(لي الله عليه و آله) مي‏فرمايد: «ليس شي‏ءٌ احبُّ الي الله من مؤمنٍ تائبٍ او مؤمنةٍ تائبةٍ» (محمدباقر مجلسي، بحارالانوار، ج 6، ص 21)

*توبه سبب توقّف آسيب مي‏شود.

*توبه آسيب‏ها و ناملايمات روحي و رواني را ترميم مي‏كند.

*توبه آسيب‏ها و ناملايمات روحي و رواني را درمان مي‏نمايد.

*توبه از عوارض جانبي آسيب جلوگيري مي‏كند.

*توبه اثرات مخرب آسيب را از روح و روان مي‏زدايد.

*توبه روح و جان آدمي را شست وشو و تطهير مي‏كند.

*توبه انسان را از حالت سكون و ركود بازمي‏دارد.

*توبه انسان را به كار و تلاش سازنده وامي‏دارد.

 

دعا و سلامت رواني

دعا در اصطلاح عبارتست از توجه به خداوند، راز و نياز کردن و ارتباط با او اعراض از غير و استمداد از او، به سخن ديگر دعا ارتباط روحي و معنوي، روي آوردن به آفريدگار عالم و ماوراي ظواهر، اظهار عجز و عبوديت و درخواست نياز از پيشگاه بي نياز است.(صانعي، 1382، ص 235)

دعا و نيايش تسلي بخش دل هاي خسته و مايه روشني و صفاي جان و نيروبخش انسان در برابر مشكلات و فراز و نشيب هاي زندگي است. انسان موجودي است بي نهايت كوچك، وقتي در برابر آفريدگارش كه بي نهايت بزرگ است قرار مي گيرد و خود را، حتي كمتر از قطره اي در برابر اقيانوس و ذره اي در مقايسه با كهكشان ها مي يابد، احساس كوچكي در برابر آن عظمت، او را به كرنش و نيايش وا مي دارد و همه عظمت در همين احساس نيازمندي است.

آنچه كه اين «هيچ» را به آن «همه» پيوند مي زند دعاست. كم نيستند كساني كه دلهره، نگراني، ترس، اضطراب و تشويش خاطر را در مقاطع خطر وسختي ها و بحرانها، با داروي«دعا» درمان مي كنند.

قرآن هم به اثر آرامش بخشي دعا اشاره مي كند. آنجا كه مي فرمايد:«خذ من اموالهم صرقه تطهرهم و تزكيهم بها وصلّ عليهم انّ صلوتك سكن لهم والله سميع عليم؛ از اموال آنها صدقه اي (زكات) بگير تا به وسيله آن آنها را پاك سازي و پرورش دهي، و به آنها (هنگام گرفتن زكات) دعا كن كه دعاي تو مايه آرامش آنهاست و خداوند شنوا و داناست» (عسگري، حسن - 1386 )

براي همين مي توان اين برداشت را از اين آيه كرد كه: دعاي خير در حق يكديگر موجب تسكين و آرامش روحي و دعا كننده و دعا شونده، مي شود. (عسگري، حسن - 1386 )

برخي از پزشکان بر اين باورند که در بسياري از موارد دعا در بهبودي حال بيماري موثر بوده است. بنابراين بايد دعا را در معالجه بيماران يکي از شيوه هاي موثر دانست.

در مورد بسياري از مردم دعا براي درمان بيماري هاي رواني بسيار موثر بوده و در نتيجه صحت بدني و جسمي آنها را در پي خواهد داشت. افراد مذهبي مي پذيرند که هر واقعه و امري در زندگي آنها رخ مي دهد انعکاسي از مشيت الهي است و اين مشيّت الهي که از نظر آنها پنهان است در نمازها و دعاها مشهود مي گرد. اگر نيرويي براي تحمل پيش آمدها لازم باشد در اثر دعا و نماز به دست مي آيد. (بوترابي، 207)

آرام سازي يکي از شيوه هاي مورد استفاده برخي از روان درمانگران براي درمان بيماري هاي رواني است و انسان مي تواند آنرا از راه تمرين بياموزد. خواندن نماز آن هم پنج بار در شبانه روز، خود بهترين برنامه آرام سازي مي تواند باشد.

پيامبر اکرم (ص) به هنگام فرا رسيدن اقامه نماز مي فرمود:« اي بلال ما را با نماز به آرامش وادار» و در در حديث آمده است هرگاه امري بر رسول خدا سخت مي آمد، به نماز مي ايستاد. حالت تمدد اعصاب و آرامش رواني ناشي از نماز، انسان را از اضطرابي که بيمار رواني همواره از آن رنج مي برد، مي رهاند.

دعا و تضرع در درگاه خداوند باعث کاهش احساس اضطراب مي شود، زيرا مومن مي داند که خداوند متعال در قرآن« کريم فرموده است « و قال ربُکم ادعوني استجب لکم؛ پروردگار شما فرمود مرا بخوانيد تا دعاي شما را اجابت کنم.» (سوره غافر، آيه60 ) (بوترابي، ص208 )

در انجيل باب 5 نامه يعقوب آمده است : « نزد يکديگر به گناهان اعتراف نماييد و براي هم دعا کنيد تا شفا يابيد. دعاي صادقانه فرد درستکار قدرت و تأثير شگفت انگيزي دارد. (ترجمه عهد عتيق، باب 5 ص 1898 – به نقل از بوترابي، ص 209)

گاندي نيز در مورد دعا اظهار مي دارد، اگر دعا و نماز نبود من مدتها قبل ديوانه شده بودم.

غزالي مي گويد، از طريق ذکر، تمامي ترس ها از بين مي رود و همه ناراحتي ها از آدم سترده مي شود. آنگاه که فرد به ياد خدا مي افتد، قلبش مالامال از رضا مي شود، قلبي که آکنده از ترس و ياس بوده است. لطف و توجه پروردگار قلب ذاکر را زير سايه خود قرار مي دهد و انسان را به يقين و قاطعيت مي رسد که رهايي از ناراحتي هاي دروني سهل و هموار است و مي توان وسوسه ها را در هم کوبيده و تخيلات باطل را از خود دور ساخت. ( قريشي راد، فخرالسادات، ص257)

ذکر خدا و ياد خدا در جهت سلامت روح و بهداشت رواني بسيار موثر است و موجب پيوند محکم و استوار انسان با خدا مي شود.

آدمي مي تواند از ايجاد خصايل زشت و ناپسند اخلاقي در دل و قلب خود جلوگيري کند و زمينه را براي ايجاد بيماري هاي دل و قلب و روح از بين ببرد.

دل سپردن به پروردگار و مکتبي که خدا برايش فرستاده موجب مي شود که انسن از رهگذر آن بتواند از ميان تند باد حوادث روزگار و فراز و نشيب هاي مداوم زندگي و علل و عوامل مشکل ساز با حالتي استوار و با آرامش دروني و توام با اطمينان و يقين عبور کند. ( چکيده مقالات همايش مشاوره از ديدگاه اسلام، همان، ص11 و 12)

 

برخي مهارت هاي سلامت رواني در پرتو دين

براي رسيدن به زندگي آرام و توأم با آرامش و رضايت بخش قبل از هر چيز بايد تفکرمان را اصلاح کنيم. آنگاه زندگي خود به خود تغيير خواهد کرد. چرا که زندگي ما بر پايه انديشه ماست.

يافتن معنا در زندگي يکي از مهارت هاي آرامش و سلامت رواني است که اين مهارت در گرو شناخت هستي و خالق و شناخت خود به عنوان جزئي از اين مجموعه هستي است. معنا در زندگي يعني چيزي که به خاطر آن زندگي مي کنيم و زندگي براي يک ايده و تفکر و براي خدمت صادقانه به خلق بهترين معنا و مفهومي است که دين به انسان مي دهد. بهتر است آرزوهايمان را معقولانه و کم در نظر بگيريم چرا که آرزوهاي طولاني که از دايره عمر انسان خارج باشد، سبب تنش و فشار رواني مي شود.

بايد توانايي هاي خود را بشناسيم و به دانسته هاي خود ارزش بدهيم. انسان هاي شاد و سالم کساني هستند که از آنچه دارند به بهترين شيوه استفاده مي کنند و کمتر در افسوس آنچه ندارند وقت خود را تلف مي کنند.

يکي ديگر از مهارت هاي آرامش دروني اين است که؛ تلاش کنيم ولي نگران نتيجه نباشيم.

البته وجود اندکي استرس و نگراني براي فرد لازم است؛ چون به عنوان جرقه اي در شروع فعاليت موثرند، ولي نبايد اجازه دهيم اين استرس و نگراني سراسر وجود ما را دربرگيرد و دين توکّل را سفارش کرده است، تا با ديدن قدرت برتر به عنوان ياري رسان و شاهد بر فعاليت هاي خود به آرامش رواني بيشتري برسيم.

لازم نيست تمام پله هاي ترقي را يک شبه طي کنيم، پيوسته و آهسته حرکت کنيم، که اگر در مسير صحيح تلاش و تکاپو باشيم طبق سنت الهي در زمين نتيجه عايد ما خواهد شد.

در جمع بودن و با جمع بودن يکي ديگر از مهارت هاي اساسي آرامش روان است. جمع دوستان خوب و مطمئن بهترين نعمت دنيوي است، دوستاني که مايه خير و برکت اند و با دين آنها به ياد خدا مي افتيم و بهترين آرامش بخش دلها، ياد خداست.

صبر و تحمل و بردباري مهارت ديگري است در حفظ آرامش و سلامت روان. صبر در مقابل عبادت، در مقابل معصيت و همچنين در مقابل ناملايمات زندگي. انسان صبور هميشه قدرت برتر و حکمت الهي را بالاي سرخود مي بيند و از ديدگاه او زندگي يعني طي يکسري موانع که بايد سعي کند با تلاش و کوشش آنها را طي کند و نه اينکه موانع سد راه زندگي باشند. يعني انسان فکر نکند براي تن آسايي روي زمين آمده است بلکه او آفريده شده است تا در آباداني زمين بکوشد .

 

نتيجه گيري

در مجموع، احتمالاً تأثير مثبت دين بر بهداشت روانى به دلايل زير است:

دين مى تواند موجب ايجاد معنى شود. بنابراين، دين به زيستن و مردن انسان معني مى بخشد. (اسپيلكا، شارر و كيرك پاتريك، 1985) آنها 36 مطالعه تجربى در مورد مرگ و درگيرى دينى را مرور كردند و نتيجه گرفتند كه ايمان قوى تر يا معتقد بودن به زندگى پس از مرگ با ترس كمتر از مرگ هم بستگى دارد. هم چنين افرادى كه نمره بالاترى در شاخص دين دار بودن درونى داشتند، ترس كمترى را از مرگ گزارش كردند.

 دين به افراد متدين نوعى احساس كنترل و كارآمدى مى بخشد كه ريشه خدايى دارد و مى تواند كاهش يافتگى كنترل شخصى را جبران كند. (پارگامنت و همكاران، 1987)

 دين نوعى سبك زندگى سالم تر براى افراد تجويز مى كند كه بر سلامت و بهداشت روانى تأثير مثبت دارد.

 دين مجموعه اى از هنجارهاى اجتماعى مثبت است كه اطاعت از آن موجب تأييد، پشتيبانى و پذيرش از سوى ديگران مى شود.

برچسب ها : مذهب،سلامت،روان،روحی،دعا,

نگارش در تاريخ 9 آذر 1396 توسط کیاناجون


 1) سوباتان
ییلاق سوباتان به جرات یکی از زیباترین نقاط طبیعت ایران است که بدلیل سختی دسترسی برای عموم کمتر شناخته شده است ولی دربین ماجراجویان ایرانگردی به زیبایی بی وصف شهره است. سوباتان در ارتفاعات تالش قرار دارد ولی عموما گردشگران از ضلع جنوب غربی ارتفاعات و از دریاچه نئور راهپیمایی به سمت این دهکده بی نظیر را آغاز می کنند. بهترین زمان برای سفر به سوباتان خرداد ماه است که گل های تازه شکفته و عطرآگین زیبایی بهشتی این منطقه را بی مثال می کنند.
 

2) باداب سورت
چشمه‌های باداب سورت در کنار کوه دماوند و سرو ابرکوه جزو سه اثر طبیعی ملی ایران است. چشمه های باداب سورت بعد از پامو کاله در ترکیه دومین چشمه آب شور جهان با ساختار جالب مطبق و رنگین است. چشمه‌های باداب سورت در بخش چهاردانگه ساری در مازندران قرار دارد. رسوب مواد معدنی طی سال‌ها در شیب کوهپایه صدها طبقه حوضچهٔ بسیار زیبا به رنگ‌های نارنجی، زرد و قرمز ایجاد کرده ‌است.چابهار
 
 باداب-سورت
3) جواهردشت
اگر می خواهید برفراز ابرها راه بروید جواهردشت مقصد شماست. منطقه ییلاقی جواهردشت با موقعیت خاص در جوار قله سماموس، نزدیکی به کلاچای و همجواری به دریای خزر مناظر بسیار زیبایی از بازی کوه، ابر و جنگل را به نمایش می گذارد. هوای پاک، مناظر بکر و پیاده روی در کوهپایه های زیبای سماموس از هدایای ییلاق جواهر دشت به مسافرانش است.
 
جواهردشت
4) چابهار
چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، در منتها الیه جنوب شرقی ایران و در مجاورت اقیانوس هند قرار دارد. چابهار یا چهار بهار در تمام فصول سال هوای معتدلی دارد. از زیبایی های چابهار می توان به جنگل حرا، سواحل سنگی، انجیر معابد وکوههای مریخی نام برد.
 
چابهار
5) اورامان
اورامان، ماسوله کردستان و مهد زرتشت از جمله نقاط ایران است که هر گردشگر بایست در لیست مقاصد سفر خود قرار دهد. اورامان نام ناحیه کوهستانی در مرز ایران و عراق در استان کردستان است. دره های زیبا با رودخانه های پرآب و مناظر بدیع بهمراه معماری جالب طبقاتی روستاهای اورامان از دیدنی های جالب این منطقه است. زبان کهن اورامانی همان زبان اوستاست. اگر به اورامان سفر کردید حتما نان محلی خاص این منطقه را امتحان کنید و بازدید از مریوان و دریاچه زریوار را فراموش نکنید.
 اورامان
6) کویر لوت و کلوت ها
لوت به معني برهنه و تهي است و سطح وسيعي از کویر لوت فاقد پوشش گياهي است و ماسه هاي روان سراسر آن را پوشانده است. تنوع و بزرگی بعضي از عوارض آن در دنيا منحصر به فرد است و بلندترین هرم هاي شنی و عمیق ترین حفره های شنی دنيا در کویر لوت قرار دارد. گرمترین نقطه روی کره زمین نیز در کویر لوت قرار دارد. در کویر لوت عوارض طبیعی به نام کلوت ناشی از فرسایش کوه ها و تپه های رسی و رسوبی توسط باد ایجاد شده است که اشکال خیالی و مافوق زمینی به خود گرفته اند. زیباترین کلوت ها در منطقه شهداد کرمان قرار دارند که شهر خیالی کلوت نیز نامیده می شوند. این پدیده محسور کننده منحصر به ایران است و توسط مجله نشنال جئوگرافی بعنوان چهارمین منطقه دیدنی روی کره زمین نام برده شده است.
 
کلوت
7) قشم
جزیره قشم واقع بر تنگه هرمز، بزرگترین جزیره دنیاست که یک کشور نیست. قشم بجرات دیدنی ترین جزیره خلیج فارس است که طبیعتی پیچیده و شگفت انگیز دارد. غار نمک، دره ستارگان، جنگل حرا، انجیر معابد، سدهای دوره ساسانیان و سواحل زیبا از دیدنی های مختص این جزیره است که هر کدام در نوع خود در دنیا کم نظیر است.
 
قشم 
8) مرنجاب و دریاچه نمک
کویر مرنجاب واقع در جوار شهر آران و بیدگل از زیباترین نقاط کویریست که بدلیل سهولت دسترسی از تهران بیشتر برای پایتخت نشینان شناخته شده است. کویر مرنجاب در جوار کویر مرکزی، ریگ جن و دریاچه نمک قراردارد و در مسیر جاده ابریشم قرار داشته است. از زیبایی های این منطقه می توان به دریاچه نمک، جزیره سرگردان و قلعه مرنجاب نام برد.
 
مرنجاب

برچسب ها : طبیعت گردی،جاذبه،ایران،مناطق،,

نگارش در تاريخ 29 آذر 1396 توسط کیاناجون

استان کرمان قدمتی بسیار طولانی دارد. این استان فرهنگ خاصی را ارائه می‌دهد که احتمالا دانستن آن برای هر کسی جذاب خواهد بود. غذاها بخشی مهم از این فرهنگ را تشکیل می‌دهند. اگر به غذاهای سنتی استان کرمان علاقه‌مند هستید، در ادامه‌ی این مطلب ما را همراهی کنید.
آبگوشت بادمجان و کشک

آبگوشت بادمجان و کشک یکی از غذاهای سنتی کرمان به شمار می‌رود که طرفداران زیادی هم دارد. ترکیبات اصلی این غذا را کشک ساییده، گوشت قرمز، نخود، لوبیا سفید، سیب زمینی، پیاز، بادمجان، چغندر، خیار به همراه نمک، زردچوبه و فلفل تشکیل می‌دهد. به طور کلی مدت زمان تهیه‌ی آبگوشت بادمجان و کشک طولانی است، چرا که باید نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کنید. شاید روند طبخ آن مشکل باشد، اما مطمئنا ارزشش را خواهد داشت. حتی اگر مشکل چاقی و چربی خون دارید، باز هم می‌توانید با استفاده از گوشت بدون چربی از تهیه و سرو این غذای خوشمزه لذت ببرید.

غذای کرمان

آبگوشت زیره



زیره گیاهی معطر است که هم در پزشکی و هم در آشپزی ایرانی کاربرد زیادی دارد. بهترین و مرغوب‌ترین زیره‌‌ی ایران در استان کرمان و به خصوص شهرستان بافت رشد می‌کند. از این رو در فرهنگ غذایی مردم این استان جایگاه والایی دارد. این گیاه که برای رفع سوءهاضمه مفید است، یکی از ترکیبات اصلی آبگوشت زیره به شمار می‌رود. این غذای محلی با آبگوشت‌های معمول ایرانی تفاوت بسیاری دارد، چرا که در آن هیچ‌گونه نخود، لوبیا و سیب زمینی به کار نمی‌رود. علاوه بر زیره، ترکیبات اصلی این آبگوشت خوشمزه را گوشت، پیاز، رب گوجه فرنگی به همراه نمک، فلفل و زردچوبه تشکیل می‌دهد. البته به یاد داشته باشید که مردم قدیم کرمان، از رب در این غذا استفاده نمی‌کردند و به‌جای آن از زردچوبه‌ی فراوان برای رنگ و طعم دادن به آبگوشت زیره بهره می‌بردند. همچنین می‌توانید از سیر برای خوشمزه‌تر کردن آن استفاده کنید. به‌هرحال اگر دوست دارید طعم یک آبگوشت اصیل ایرانی را بچشید، این غذا مناسب شما است.

غذای کرمان

آش گندم شیر

یکی دیگر از غذاهای محلی استان، آش گندم شیر است که طرفداران خاص خودش را دارد. به خصوص در ماه مبارک رمضان و بر سر سفره‌ی افطار می‌توان این آش مشاهده کرد. برای پخت این غذا به نخود، گوشت، ادویه‌جات، کشک ساییده، گندم شیر، رشته آش، پیاز، سیر و نعنا داغ نیاز دارید. در خانه هم می‌توانید گندم شیر تهیه کنید، کافی است گندم‌ها را آسیاب و به شکل بلغور درآورید و سپس با الک کردن آن را از آردش جدا کنید. در ادامه گندم‌ها را به همراه شیر، سیاه‌دانه، زنجبیل، فلفل، زردچوبه، زیره و نمک روی یک پارچه داخل قابلمه بریزید تا خشک شود. این نوع گندم خاصیت بسیار زیادی دارد و در چندین غذای محلی این استان استفاده می‌شود.

آش گندم شیر

اوماچ آش

اوماچ آش یا آش عوماج یکی از قدیمی‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهای محلی کرمان به شمار می‌رود که سرشار از مواد معدنی و مغذی است. این آش که امروزه کم‌تر مورد توجه افراد واقع شده، برای تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، کم خونی و  ضدعفونی کردن معده و روده مفید است.. ترکیبات اصلی این آش را چغندر، عدس، پیاز، آرد گندم، سیاه‌دانه، میتخم (تخم شوید) ، کسرک (زنیان) ، زیره، نعناع داغ، تلف (قره‌قروت)، اسفناج، جعفری، گشنیز، نمک و زردچوبه تشکیل می‌دهند. اگر دنبال آشی متفاوت برای رنگین کردن سفره‌تان هستید، اوماچ آش پیشنهاد ما به شما است.

اوماچ آش



خورشت بز قورمه

بز قورمه با این اسم عجیب، یکی از غذاهای خوشمزه‌ی استان کرمان محسوب می‌شود که به دلیل وجود گوشت بزغاله در ترکیب مواد اولیه‌اش آن را به این اسم نامیده‌اند. این غذای لذیذ از موادی همچون نخود، پیاز، سیر، گوشت بز بدون استخوان، کشک، زعفران، نعناع داغ، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه می‌شود. به دلیل این که باید از شب قبل حبوبات را خیس کنید، مدت پخت آن طولانی است. مردم کرمان این غذای سنتی را هم با برنج و هم با نان سرو می‌کنند. اگر به دنبال خورشت سنتی بسیار متفاوت و خوشمزه‌ای هستید، بز قورمه را امتحان کنید که به عقیده‌ی بسیاری طعمی فوق‌العاده دارد.

بز قورمه

خورش آلوچه

خورشت آلوچه بومی شهر کرمان است که با ترکیباتی همچون گوشت، لوبیا چیتی، رب گوجه فرنگی، سبزی خشک (جعفری و گشنیز)، پیاز، آلوچه ، آبلیمو، و ادویه‌جات تهیه می‌شود. طرز تهیه‌ی این خورشت بسیار ساده است و طعمی عالی را برای کسانی که غذاهای ترش دوست دارند ارائه می‌دهد.

آلوچه

خورش به آلو

خورشت به آلو بومی شهر کرمان است و از آنجایی که در طبخ آن از آلو استفاده می‌شود، مصرف آن در طول ماه رمضان برای روزه‌دارانی که مبتلا به تنبلی روده و یبوست هستند، بسیار مفید است. برای تهیه‌ی این خورشت سنتی به موادی چون گوشت ماهیچه یا مغز ران، پیاز داغ، روغن مایع، شکر، آب لیمو (ترجیحا آب لیموی تازه)، زعفران، نمک، فلفل، زردچوبه و البته آلو بخارا و به نیاز دارید. پخت این غذا ساده و  به زمان زیادی نیاز ندارد.

خورشت آلو به

زیره پلو

یکی از پلوهای اصیل و سنتی کرمان زیره پلو است که طرفداران خاصی دارد، چرا که هرکسی به زیره علاقه ندارد. با این وجود احتمالا از میل کردن این غذا لذت زیادی خواهید برد، زیرا طعم و عطری فوق‌العاده دارد. مواد اصلی آن را برنج، زیره سیاه، روغن و نمک تشکیل می‌دهند.  طرز تهیه‌ی زیره پلوی کرمانی مانند هر پلوی دیگری بسیار ساده است. پس از پخت می‌توانید آن را به همراه مرغ یا گوشت سرو کنید. همچنین اگر دوست داشتید می‌توانید هنگام پخت، لای برنج را مرغ یا گوشت پخته شده بگذارید و مقداری آبگوشت روی آن بریزید تا پلویی بسیار خوشمزه داشته باشید.

زیره پلو

کشک کدو

کدو سبز سرشار ویتامین c و لوتئین است که هر دو برای چشم مفید هستند، به علاوه در طب قدیم خواص سرد و خنک‌کنندگی برای آن ذکر شده است. همچنین کدو و تخم آن برای پیشگیری از سرطان ریه اثری قوی دارند. با این همه فایده، دلیلی برای استفاده نکردن از این ماده‌ی مغذی باقی نمی‌ماند. کشک کدو یکی از دیگر غذاهای سنتی و اصیل کرمانی است که کالری کمی دارد و برای برنامه‌های رژیمی مناسب است. ترکیبات اصلی این خوراکی لذیذ شامل کشک، کدو سبز، پیاز داغ، سیر داغ، نعنا داغ، فیله گوجه فرنگی، پودر مغز گردو، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن می‌شوند.

کشک کدو

لپه پلو با زیره

لپه پلو با زیره به دلیل استفاده از گوشت و زیره در آن، طعم و عطری فوق‌العاده دارد که تجربه‌ی مزه‌ی آن تا مدت‌ها از خاطرتان نخواهد رفت. بانوانی که به دنبال پلویی متفاوت با طعمی جدید هستند، بد نیست برای یک بار هم که شده لپه پلو با زیره را امتحان کنند. برنج، گوشت چرخ کرده، لپه، زیره، پیاز، رب گوجه‌فرنگی، نمک، فلفل و زردچوبه ترکیبات اصلی این غذای محلی را تشکیل می‌دهند. به یاد داشته باشید اگر نمی‌خواهید پلو طعم زیاد زیره به خود بگیرد، از زیره‌ی پودر نشده استفاده کنید، چرا که عطر پودر آن قوی‌تر است.

لپه پلو

مجور کدو

مجور کدو یکی از بهترین و اصیل‌ترین غذاهای محلی کرمان است که دستور پخت بسیار آسانی هم دارد. فکر این که بتوان با کدو، پنیر سفید، تخم مرغ، آرد گندم، روغن مایع، شوید خرد شده، نمک و فلفل غذایی بسیار خوشمزه و آسان تهیه کرد، احتمالا اغلب شما به خصوص دانشجویان عزیز را به وسوسه می‌اندازد. این خوراکی لذیذ که در حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پخت آن زمان می‌برد، گزینه‌ی خوبی برای روزهای پرکار است.

مجور کدو

برچسب ها : کرمان،غذا،محلی،ایرانی،خورشت,

نگارش در تاريخ 16 دی 1396 توسط کیاناجون


امکاناتی که یک هتل 5 ستاره باید داشته باشد



1- ساختمانهای جداگانه

2- تعداد اتاقها : هتل لوکس و مجلل با دست کم 150 اتاق در هتلهای موجود و 155 اتاق در هتلهای جدید

3- تصفیه های مرکزی : با ضمانت گرمای مطلوب (18-25 درجه سیلسوس) با یک تر موسسات که با آن بتوان گرمای اتاق را در همه اتاقها و جاهای همگانی تنظیم نمود.

4- گرمابه ها و دستشویی ها : حمام های کاملاً شخصی در هر اتاق (حداقل دارای وان با 120 سانتی متر طول) رختکن و دستشویی ها برای مهمانان در طبقاتی که محل استراحت همگانی است.

5- تلفن با ارتباط بیرونی در هر اتاق، سیستم درونی تلفن در همه اتاقها و محلهای آسایش عمومی امکانات تلفن در آرامشگاهها تلفن در حمام های شخصی

6- جای اتاقها : (به جز حمام ها، مدخل و ایوان، 12 برای اتاقهای دو نفره و 14 برای یکنفره

7- وسایل و اثاثیه اتاق ها : بیشترشامل تختها با دست کم به ابعاد 210 سانتیمتر، میز کنار تخت، میز تحریر، میز آرایش، آیینه، قفسه ویژه با وسائل میهمانان، صندلیها و ایوان برای هر اتاق و آپارتمانهای شخصی گوناگون

8- پنجره ها با پرده های دو لایه ضخیم

9- تاسیسات الکتریکی : چراغهای مستقل برای سقف، دستشویی و یک چراغ کنار تخت برای هم میهمان و چراغ مطالعه کنار صندلی دسته دار و میز تحریر

10- بالابر : هر جا که بیش از یک طبقه دارد و آسانسورهایی جداگانه برای خدمات باربری

11- صبحانه : سرویس درون اتاق

12- سرسره ها، تالارها، محلهای استراحت همگانی نسبت به گنجایش هتل، طبقه ها با کفپوش مناسب

13- کارکنان : کارکنان پایه ای (مدیر واحد پذیرش، سرپیشخدمت و خانه دار) باید به دو زبان آشنا باشند. سایر کارکنان در ارتباط مشتری باید دست کم چیزهایی از یک زبان بدانند. (به جز زبان عربی) و دارای لباس یک شکل و یک دست

15- اتاقهای نهارخوری، رستوران و اتاقهای نهارخوری شخص

16- وسایل باربری

17- رادیو، دستگاه مرکزی پخش موسیقی در هر اتاق

18- تلویزیون در هر اتاق

19- خدمات اتاقها در 24 ساعت

20- استاندارد برتر برای تمرین و درجه بندی هتل

21- خدمات پذیرایی : تالار پذیرایی با خدمات کشاورزی - وسایل رختشویی و خشکشویی در هتل

22- کافه تریا با خدمات 24 ساعته

23- بار جداگانه

24- جای پارک ماشین و گاراژ متناسب به نیاز مشتری

25- باجه کتاب

26- خدمات اطلاع رسانی و مبلغ همگانی

27- نهارخوری و آسایشگاه کارکنان

28- یک دستگاه آژیر و شماری از دستگاههای آتش نشانی در جاهای همگانی و خدماتی و پلکان گریز در برابر آتش با ماکزیمم فاصله 30 متر تا هر اتاق

29- دسترسی به خوردنی و نوشیدنی در اتاقها : خدمات 24 ساعته

30- دسترسی به خدمات ضروری پزشکی

31- نمایندگی مسافرتی و خدمات تاکسی و خودروی کرایه

32- خدمات پست و تلگراف و تلکس و خدمات صرافی از بیگانه

33- دستیابی به تالار زیبایی و موآرایی و فروشگاههای کالای سوغاتی

34- باشگاه شبانه و تالار موسیقی

- تالار میهمانی نشست (کنفرانس)

36- باغ یا باغچه یا مهتابی عمومی ـ(جای باز)

37- استخر شنا

38- دست کم دارای سونا، ژیمناستیک، ورزشگاه

39- صندوقهای جداگانه سپرده گذاری ایمن برای میهمانان در صورت نیاز

 

برچسب ها : هتل،اتاق،امکانات،ستاره،اطلاع,

نگارش در تاريخ 25 دی 1396 توسط کیاناجون

 جاذبه های گردشگری جنوب ایران شکل گرفته از فرهنگ‌های مختلف اقوام عرب، فارس، بندر و بلوچ هستند که پدیدآورنده آثار تاریخی فراوانی شده‌اند.
جاذبه های گردشگری جنوب ایران بسیار متنوع و غنی هستند. در جنوب ایران در کنار شهرهای ساحلی، جزایر فراوان با فرهنگ‌ها و جاذبه‌ های تاریخی و طبیعی جذابیت بازدید از این منطقه را چندین برابر کرده‌اند. از شرق تا غرب سواحل جنوبی ایران مردم با فرهنگ‌ها و رسوم مختلف در کنار همدیگر زندگی می‌کنند. بهترین زمان بازدید مناطق جنوبی کشور اوایل بهار و پاییز و زمستان می‌باشد. در فصل‌ تابستان گاهی اوقات دمای هوا به بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد در این مناطق می‌رسد که باعث می‌شود زمان مناسبی برای مسافرت کردن نباشد. در این مطلب گلچینی از بهترین مکان‌ های جنوب کشور برای بازدید را معرفی کرده‌ایم.

آبشارهای شوشتر


یکی از مکان های دیدنی در استان خوزستان و شهرستان شوشتر آبشارهای شوشتر (سیکاها) هستند که به منظور استفاده گرفتن از نیروی آب برای آسیاب های صنعتی در دوران ساسانیان ساخته شده‌اند. این مجموعه شامل آبشارها، ساختمان آسیاب و سیکا و تونل برای هدایت جریان آب می‌باشد. طبق گفته ها رود گرگر در زمان شاپور اول ساخته شد که بیشتر برای رونق دادن به کشاورزی منطقه و رساندن آب به جنوب و شرق شوشتر بوده است. پل بند گرگر نیز برای جلوگیری از طغیان رودخانه زده شد و همچنین باعث وصل شدن شوشتر از شرق به اهواز و مسجد سلیمان شده است. ۴۰ آسیاب در محل در قسمت های شمالی، شرقی و غربی وجود داشته که برای تهیه آرد مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در حال حاضر آسیاب رضا گلاب که بازسازی شده فقط در حال استفاده می‌باشد.


آبشارهای شوشتر- تاریخچه شوشتر- کلاه فرنگی شوشتر
جزیره کیش
جزیره کیش با مساحت ۹۱ کیلومتر مربع، خط ساحلی ۴۳ کیلومتر و شکل کلی تقریباً بیضی، در فاصله ۱۸ کیلومتری بندر گرزه (بندر آفتاب) سرزمین پیوسته ایران؛ در خلیج فارس قرار دارد. کیش در ربع اول راستای سواحل ۱۳۵۹ کیلومتری جنوب ایران در دهانه‌ی خلیج فارس و تقریباً در نزدیک بخش پایانی این آبراه در محدوده تنگه هرمز واقع است. کیش یکی از جزیره‌های خلیج فارس و از توابع بخش کیش، شهرستان بندر لنگه در استان هرمزگان است. کیش یکی از چهار منطقه دنیا است که درصد اکسیژن خالص آن از دیگر مناطق بیشتر است و به همین دلیل است که جانبازان شیمیایی جنگ، بدون استفاده از ماسک اکسیژن در این جزیره می‌توانند به راحتی تنفس کنند و مردم عادی هم بعد از ساعت‌ها گشت‌وگذار و تفریح کمتر احساس خستگی می‌کنند.

جزیره کیش- تور کیش- عکس کیش
معبد هندوها
معبد هندوها در بلوار امام خمینی، رو به روی بازار روز بندر عباس در استان هرمزگان قرار دارد. این معبد براى نیازهاى هندوهاى مقیم شهر بندرعباس که از سال‌هاى ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ شمسی سکونت داشته و به کارهاى تجارى مى‌پرداختند ساخته شده است. همچنین این معبد یکى از نقاط مهم ارتباط فرهنگى و هنرى میان ایران و هند بوده است. هندوها پیروان مکتب برهمنى (کسانى که به خدایان برهما، ویشنو و تسیوا معتقدند) هستند و این معبد بنابر تحقیقات به عمل آمده متعلق به خدایان ویشنو است. ساختمان این معبد، در سال ۱۳۱۰ هجری قمری، در زمان حکومت محمد حسن‌خان سعد‌الملک ساخته شده است. اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که روی آن گنبدی قرار گرفته است. سبک معماری این گنبد را مقرنس‌های پیرامونی آن نه ‌تنها از دیگر گنبدهای موجود در سواحل خیلج‌فارس، بلکه از گنبدهای سراسر ایران متفاوت می‌سازد. طرح این بنا کاملاً از معماری معابد هندی متاثر است. این معبد از جمله نشانه‌های معدود تاریخی بندرعباس است که توجه هر تازه ‌واردی را به خود جلب می‌کند و امروزه در کنار یکی از خیابان‌های اصلی شهر قرار گرفته است. معبد هندوها مربوط به اواخر دوره ناصر الدین شاه است و در زمان مظفرالدین شاه مورد بهره بردارى قرار گرفت. تنها منبعى که در این مورد اظهار نظر کرده است کتاب بندرعباس و خیلج فارس مربوط به سدید السلطنه بندرعباسى است.

عکس معبد هندوها بندرعباس- معبد هندوها
جزیره هرمز
هرمز، جزیره ای به مساحت ۴۲ کیلومترمربع در ورودی خلیج فارس و در ۸ کیلومتری بندر عباس واقع شده است. به دلیل موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به تنگه هرمز از لحاظ بازرگانی و راهبردی اهمیت زیادی دارد. فاصله ی این جزیره از جزیره ی قشم با قایق تندرو و در حالت طبیعی آب و هوایی حدود ۳۰ دقیقه است.اما فاصله ی بندر عباس تا هرمز بیشتر از ۳۰ دقیقه است. مهم ترین خصلت هرمز، رنگی بودن خاک ساحل و جزیره و دره ی نمکی در این جزیره است، حدود سه ساله که در نیمه ی دوم سال که فصل مناسب سفر به مناطق جنوبی است هنرمندان با استفاده از خاک های رنگی این جزیره فرش خاکی هرمز رو بر زمین ترسیم می کنند.

جزیره هرمز- تور جزیره هرمز- دیدنیهای جزیره هرمز
قلعه فین
قلعه فین واقع در بخش فین شهرستان بندر عباس و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. قلعه فین بر روی تپه ای مرتفع قرار دارد. قدمت این قلعه را از روی سفال‌های بدست آمده می‌توان به قرون میانه اسلامی نسبت داد . قلعه مذکور و احتمالاً در زمان ساخت جنبه نظامی داشته‌است . این قلعه به شماره ۷۲۷۰ به ثبت آثار ملی ایران رسیده‌است، این قلعه در زلزله سال ۱۳۸۶ کمی خسارت دیده است. شهر فین در شمال‌غربی در فاصله ۹۵ کیلومتری بندرعباس قرار دارد. این شهر با دارا بودن فضای وسیعی نخلستان متراکم و خیابان‌های عموماً عاری از بدنه ساختمانی به عنوان یکی از نمونه‌های نادر و واقعی باغ ـ شهر در سطح کشور می‌باشد.

قلعه فین بندرعباس- فین هرمزگان
پل معلق اهواز
در سال ۱۳۱۵ هجری شمسی برابر با حکومت پهلوی اول در ایران پلی تمام فلزی با پایه های بتنی با دو قوس ۲۰ و ۱۳ متری بر روی رودخانه کارون در شهر اهواز ساخته شد، این پل یکی از ۸ پل نصب شده بر روی کارون است و اولین پل معلق خاورمیانه در کشور ایران است که در حدود ۵۰ سال بعد از ساخت پل بروکلین  Brooklyn Bridge  اولین پل معلق دنیا در آمریکا، پایه های آن در اهواز بنا نهاده شد. پل سفید دو بخش شرقی (بافت قدیمی و صنعتی شهر) یعنی امتداد خیابان طالقانی و میدان شهدا را به بخش غربی شهر(قسمتهای مسکونی) امانیه، فلکه فرمانداری و بیمارستان رازی متصل می کند و دومین پل ساخته شده در این شهر است. پل سفید اهواز با طول ۲۰۵۰۱ متر و عرض ۸.۹ متر و ارتفاع ۱۳ متر، سه دهانه ۴۹ متری دارد و دو پیاده را برای آن در نظر گرفته شده است. این پل در ابتدا به منظور عبور درشکه و ماشین و همچنین عابرین پیاده ساخته شد که امروز نیز مسیری یک طرفه برای عبور مردم و ماشین هاست.

پل معلق اهواز- پل سفید- عکس پل سفید اهواز
خونگ اژدر
خونگ اژدر یا تنگ نوروزی در ۱۵ کیلومتری ایذه شامل دو نقش برجسته‌ متعلق به دوره ایلامیان و اشکانیان بر روی یک سنگ است که نقش برجسته متعلق به دوره ایلامیان تقریبا محو شده است. در نقش برجسته اشکانی، یکی از حاکمان محلی به همراه سه تن دیگر و همچنین دو کبوتر که یکی حلقه قدرت را دارد، قابل رویت است. گمان می‌رود تصویر مرد یک دستی که در این نقش برجسته وجود دارد، بی ارتباط با مجسمه مرد یک دست نیست و احتمال میرود خود او باشد.

خونگ اژدر- تنگ نوروزی- ایذه خونگ اژدر
زیگورات
زیگورات معماری مذهبی ویژه شهرهای عمده بین النهرین(عراق كنونی) و ایران بوده است كه بصورت برج مطبق هرمی شكل بنا میشد. ساخت زیگوراتها از ۴۲۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش متداول بوده است. زیگورات چغازنبیل در جنوب غرب ایران و در استان خوزستان نزدیك شوش واقع شده است. سالم ترین زیگورات باقی مانده از جهان باستان است. هم از نظر معماری و هم از نظر راه دست رسی به بالاترین طبقه متفاوت از سایر زیگوراتهاست. با خشت ساخته شده كه سطوح خارجی آن با پوششی از آجر پوشانده شده است. این زیگورات توسط اونتش گل پادشاه دوره ایلام میانی و در حدود ۳۲۵۰ سال پیش ساخته شده است.

زیگورات- زیگورات چغازنبیل- عکس چغازنبیل
شهر سوخته
شهر سوخته در ۵۶ کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل - زاهدان واقع شده است. این شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره بین سال‌های ۳۲۰۰ تا ۱۸۰۰ قبل از میلاد در آن سکونت داشته اند. محوطه باستانی شهر سوخته در هزاره دوم و سوم قبل از میلاد، توسط مهاجرانی كه از چهار گوشه به ‌آن مهاجرت كرده‌اند، بنا شده است.سند یا کتیبه ای که نام واقعی و قدیمی این شهر را مشخص کند هنوز به دست نیامده و به دلیل آتش سوزی در دو دوره زمانی بین سال های ۳۲۰۰ تا ۲۷۵۰ قبل از میلاد «شهر سوخته» نامیده می شود. این شهر از نادرترین شهرهای باستانی است که در آن، زنان عهده دار امور مالی خانواده‌شان بوده‌اند.

شهر سوخته زابل- شهر سوخته- تور شهر سوخته
قلعه قصر قند
قلعه قصرقند در مرکز شهر قصرقند از توابع شهرستان نیکشهر و در قسمت شرق مسجد جامع این شهر قرار دارد که از جانب شمال غربی – جنوب شرقی و جنوب به وسیله خانه های مسکونی احاطه شده است و از جهت شمال و شمال شرقی به نخلستان محدود می شود. قلعه بر روی تپه ای دست ساز به ارتفاع ۱۰ متر قرار گرفته و ابعاد تقریبی این مجموعه ۱۰۰ متر در ۶۰ متر و محدوده حاکم نشین آن ۳۰ در ۴۵ متر است. ورودی قلعه در ضلع جنوبی آن بوده و حاکم نشین در قسمت شرقی و بلند تر از سایر قسمتها قرار داشته اتاقهایی که در ضلع غربی قلعه ساخته شده است آخرین بار از آنها به عنوان ساختمان ژاندارمری استفاده شده است که دارای مساحتی برابر ۲۸۵ متر مربع است. قصرقند در قدیم انبار غله منطقه جنوب بلوچستان بوده و کشت برنج و شبدر برسیم در آن رواج بیشتری دارد و از قطب های مهم کشاورزی و گردشگری شهرستان نیکشهر است.

قلعه قصر قند- عکس قلعه قصر قند- قلعه قصر قند نیکشهر
کلام آخر
جاذبه های گردشگری جنوب ایران پر از آثار تاریخی و باستانی است. استان‌های جنوبی کشور و جزایر خلیج فارس از لحاظ استراتژیک و سیاست و همچنین رونق اقتصادی کشور اهمیت بسیار زیادی دارند. به یاد داشته باشید که بهترین زمان مناسب برای سفر به جنوب ایران فصل‌های سرد مانند پاییز و زمستان است. به علاوه قبل از سفر دوربین عکاسی خود را به همراه داشته باشید.

برچسب ها : جاذبه،گردشگری،شوشتر،آبشار،مناطق,

نگارش در تاريخ 2 بهمن 1396 توسط کیاناجون

در هر جامعه ای افرادی وجود دارند که اکثرا، سفر کردن به صورت مستقل را ترجیح می دهند، اما گاهی به ناچار و بسته به شرایط و اتفاقات بایستی از تورهای مسافرتی استفاده کنند، مواردی مانند سفر به کشوری خارجی برای نخستین بار و یا حتی سفر به مقصدی گردشگری که بدون استفاده از تورهای گردشگری و خدمات آنها، امکان مسافرت به آن منطقه وجود نداشته باشد برای مثال خلیج هالونگ در ویتنام یا شهر گمشده ی اینکاها شهر ماچو پیچو.

پس در برخی شرایط بایستی از تورهای مسافرتی و گردشگری و خدمات آنها استفاده کنیم؛ اما بهتر است قبل از هر اقدام و انتخاب تور ، نکات مهمی را بررسی نماییم تا بتوانیم با توجه به شرایط خود، بهترین تور را انتخاب کنیم و از سفر خود نهایت لذت و ارامش را داشته باشیم.



باتوجه به مواردی که در ابتدا اشاره شد می توانیم نتیجه بگیریم که استفاده از تور مسافرتی و خدمات آن، می تواند انتخاب خوبی برای افرادی که قصد سفر به محلی جدید را دارند، باشد زیرا استفاده از تورهای مسافرتی مناسب می تواند در مدیریت هزینه ها و سفر کمک شایانی داشته باشد؛ و یا حتی اقدامی مفید برای افرادی که به تنهایی سفر کرده و برای گردش و فعالیت های تفریحی و لذت از سفر  خود، نیازمند راهنما و تجهیزات می باشند. پس انتخاب یک تور مناسب و خوب از میان انبوه پیشنهادات متفاوت که از طریق مجلات و سایت ها و رسانه های گوناگون عرضه می شود، امری بسیار مهم و دارای اهمیت است.

ما در این مقاله، راهنمای جامعی را آماده کرده ایم تا شما با کمک این توصیه ها و موارد بتوانید تور خوب و مناسبی را انتخاب کرده و نهایت لذت را از سفر خود داشته باشید.

در ابتدا لازم است تا با انواع آژانس های مسافرتی آشنایی داشته باشید.

 
با انواع گوناگون آژانس های مسافرتی آشنا شوید

بی تردید شما در زندگی روزمره خود در کوچه و خیابان یا حتی در رسانه های مجازی، با تعداد بیشماری از آژانس های مسافرتی و گردشگری رو به رو می شوید.

شاید برای شما در نگاه اول، تمامی این آزانس های مسافرتی و گردشگری یکسان جلوه نمایند، اما لازم است بدانید که آزانس های مسافرتی در نوع ارایه خدمات، تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند زیرا تقسیم بندی های متفاوتی در این صنف وجود داشته و هر آزانس مسافرتی و گردشگری تنها در محدوده ی مجوز صادر شده می تواند به ارایه خدمات به شما بپردازد.

برای نمونه برخی آزانس های مسافرتی و گردشگری، فقط فروشنده ی بلیط هستند که این مورد خود به دو دسته تقسیم بندی می شود: نماینده  مستقیم شرکت هواپیمایی مورد نظر و یا آژانس واسطه. در این میان، آزانس هایی نیز وجود دارند که علاوه بر فروش بلیط (جه به صورت مستقیم یا واسطه)، خدمات تور نیز ارایه می دهند. اینگونه آژانس های مسافرتی نیز خود به دو دسنه تقسیم بندی می شوند؛ آزانس هایی که خود مسیول برگزاری تور هستند و یا آنهایی که تنها واسطه ای برای فروش تور بوده و نماینده آژانس داخلی دیگری هستند.

 

تور

 
آزانس هایی که خودشان مسیول برگزاری تور هستند نیز به چند دسته تقسیم بندی می شوند

دسته ای از این آژانس ها با کارگزاری در کشور مقصد قرارداد همکاری داشته و مسافران خود را برای استفاده از خدمات تور، در اختیار آن ها قرار می دهند. دسته ای دیگر علاوه بر داشتن قرارداد با کارگزار در کشور مقصد، در طول سفر یک راهنما از طرف خودشان می فرستند و از کارگزار کشور مقصد نیز یک لیدر محلی (آشنا با کشور مقصد) درخواست می کنند؛ البته باید توجه داشت که کارگزار علاوه بر فراهم کردن لیدر محلی، کارهای کشور مقصد مانند رزرو هتل را نیز انجام می دهد.

برخی از آزانس های مسافرتی نیز در کشور مقصد با هیچ کارگزاری قرارداد همکاری نداشته؛ و لیدر فرستاده شده توسط خود آژانس، تمامی کارها را در کشور مقصد از جمله رزرو هتل با هماهنگی قبلی خود آزانس یا یک واسطه انحام می دهد.

براساس این اطلاعات و توضیحات  باید دانست که هزینه های استفاده از تور و خدمات تور اغلب زیاد می باشد، پس باید در انتخاب آژانس دقت لازم و کافی را داشته باشید تا انتخاب نادرست، باعث هدر رفتن پول و البته زمانتان نشود.

لازم به ذکر است که دسته بندی های مطرح شده در بالا برای تمامی مقاصد سفر یکسان نیست؛ برای مثال یک آژانس مسافرتی می تواند برای یک تور و مقصد در یک دسته و برای تور و مقصدی دیگر در دسته ای متفاوت قرار گیرد.

یک آزانس خوب و قابل اعتماد از دید متخصصان صنعت گردشگری، آزانسی است که بتواند مصالح مورد نیاز و شرایط آسایش مسافر را در سفر فراهم نماید از جمله محل هتل در شهر مقصد و امکانات و خدمات هتل، یا حتی تخفیف هایی که آژانس می تواند جهت رفاه حال مسافر، برحسب شرایط از هتل بگیرد.

امروزه متاسفانه برخی از آزانس های مسافرتی تعداد ستاره های هتل محل مقصد را درست نمی گویند یا در قرارداد بین آژانس و مسافر  می نویسند که امکان تغییر هتل با هتل هم تراز آن وجود دارد! این در حالیست که خود آژانس از قبل برنامه ریزی نموده تا مسافر را به هتلی هم ستاره، اما ارزان بفرستد! پس در نظر داشته باشید که یک آزانس مسافرتی قابل اعتماد برای فروختن تور و خدمات خود، به هیچ وجه به کلک زدن و دروغ گویی نیاز ندارد و صداقت در خدمات و فروش مهم ترین نشانه ی یک آژانس مسافرتی قابل اعتماد است.

نخستین و مهمترین نکته درباره تورهای مسافرتی این است که بدانید برگزاری تورهای مسافرتی داخلی و خارجی، فقط و فقط باید توسط دفاتر مسافرتی صورتی بگیرد که دارای  مجوز رسمی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور هستند. بنابراین هیچگاه با آژانس ها و تورهای بدون مجوز سفر نکنید؛ زیرا اگر ضرر و زیان مادی یا معنوی به شما وارد شود، هیچ نهادی پاسخگوی شما نخواهد بود.

به هنگام خرید تور، باستی بین شما و آژانس برگزار کننده تور، قرار داد خرید کتبی منعقد شود؛ قراردادی حاوی جزییات دقیق سفر شما به مقصد مورد نظر. جزییاتی از جمله تاریخ و زمان رفت و برگشت شما، هتل محل اقامت در مقصد، ترانسفر فرودگاهی، وجود یا عدم راهنمای تور، خدمات صبحانه، ناهار و شام در هتل یا بیرون از هتل، بیمه مسافرتی و...

قرارداد خرید تور معمولا در دو نسخه تنظیم می شود؛ یک نسخه متعلق به مسافر و نسخه ای متعلق به آژانس مسافرتی. در قرارداد خرید تور بایستی شرایط دقیق ابطال تور ذکر شود.

مواردی که باید پیش از انتخاب آژانس مسافرتی و خرید تور مورد نظر، در نظر بگیرید.

 
اعتبار یک آژانس مسافرتی

اولین مورد در انتخاب آژانس مسافرتی، سابقه و اعتبار آن آژانس در برگزاری تورهای مختلف است. باید در نظر داشت بزرگ ترین آژانس ها حتما ارایه دهنده بهترین خدمات نسیتند! شاید یک آژانس مسافرتی کوچک خدمات خوبی را با قیمتی مناسب ارایه کند. برای انتخاب آژانس مسافرتی قابل اعتماد راهکارهای گوناگونی وجود دارد؛ برای نمونه مشورت و استفاده از تجربیات افرادی که در گذشته از این تورها استفاده کرده اند، که این عمل کمک شایانی است برای انتخاب یک آژانس مسافرتی مناسب.

 
خدمات تور و هزینه های آن

به هنگام خرید یک تور درباره ی خدمات تور، اطلاعات لازم و کافی را کسب کنید؛ زیرا امکان دارد بین هزینه ی پرداختی شما به آژانس مسافرتی و خدمات ارایه شده توسط آنها تناسبی وجود نداشته باشد و شما به اندازه مبلغ پرداختی، خدمات دریافت نکنید. همچنین درباره هزینه های طول سفر نیز آگاهی لازم را داشته باشید.

 

راهنمای تور مجرب یکی از مهمترین نکات یک تور مسافرتی است؛ علی الخصوص هنگامی که قرار باشد شما به مقصدی جدید سفر کنید. راهنمای تور بایستی به زبان مقصد تسلط داشته باشد و همچنین دارای تجربه جامع و کافی و آشنایی با اصول کمک های اولیه در سفر.

 
امنیت در سفر

آژانس مورد نظر شما، بایستی قوانین و بایدها و نباید های کشور مبدا و مقصد را رعایت نماید.

 
برنامه ریزی صحیح اوقات فراغت در طول سفر

قبل از انتخاب و خرید تور مسافرتی باید در نکات زیر، تصمیم گیری دقیقی داشته باشید:

مقصد سفر شما، تاریخ و زمان سفر، خدمان و امکانات تفریحی (اسکی، قایقرانی و...) و حدود قیمت های پرداختی توسط شما

آژانس مسافرتی بایستی برنامه دقیقی را برای شما در طول سفر اماده نماید و اوقات فراغت شما را به بهترین شکل ممکن پر کند تا شما نهایت لذت را از سفر خود داشته باشید. این را بدانید امکانات و خدمات تفریحی زیاد یا وقت خالی و بیکار ماندن، هر دو می تواند سفر شما را دچار مشکل نماید.

در قدم اول، با آژانس مسافرتی موردنظر تماس بگیرید. اولین تماس شما با آژانس و نحوه برخورد کارمند آژانس، پاسیخ بسیاری از پرسش های شما خواهد بود؛ اینکه کارمند اطلاعات کافی درباره سوالات شما داشته و همچنین با رفتاری دوستانه و محترمانه با شما برخورد نماید.

به هنگام خرید یک تور مسافرتی، تمامی سوالات خود را مطرح کنید زیرا آژانس درقبال هزینه های دریافتی از شما، مسیولیت داشته و بایستی خدمات خود را به نحو احسنت ارایه نماید. پس هرچه اطلاعات آژانس مورد نظر، پیرامون حزییات سفر شما جامع باشد، بدانید آن ها به دنبال رضایت مشتری خود هستند و تمامی قوای خود برای انجام این مهم بکار گرفته اند.

 
در اینجا تعدادی از  مهم ترین سوالاتی که در تماس با آژانس مسافرتی باید بپرسید را آماده کرده ایم :

 

    سابقه فعالیت آژانس مسافرتی چقدر است و آیا آژانس بر روی خدمات یا فعالیت تفریحی خاصی مهارت و تمرکز دارد؟

هرچه سابقه ی یک آژانس مسافرتی بیشتر باشد، زمان و تجربه ی بیشتری برای تهیه و ارایه خدمات مناسب مهیا بوده است و بهتر است آن آژانس مسافرتی را انتخاب کنید که دارای فعالیت تخصصی در مقصد یا فعالیت تفریحی موردنظر شما باشد.

 

    تعداد افراد استفاده کننده از تور موردنظر شما؟

آن تور مسافرتی مناسب تر است و پشتیانی آن بهتر خواهد بود که تعداد افراد شرکت کننده در آن کم باشد.

 

    اطلاع از وضعیت شرکت کنندگان در تور؟

سن و سال شرکت کنندگان در تور، وضعیت تاهل آنها و...

 

    ما در قبال کدام خدمات و امکانات هزینه میپرداریم و آیا در طول سفر امکان پرداخت هزینه های اضافی وجود دارد؟

بسیاری از آژانس های مسافرتی در تعیین قیمت نهایی تور خود، هزینه اقامت و وعده های غذایی را نیز محاسبه می کنند. قبل از سفر بایستی درباره هزینه های طول سفر با آژانس مسافرتی خود مشورت داشته باشید.

 

    در هتل چند ستاره اقامت خواهیم داشت؟ ایا هزینه های پرداخای شامل صبحانه، ناهار و شام می شود؟ در صورت بروز مشکل یا نداشتن جا در هتل موردنظر، محل اقامت جایگزین شامل چه شرایطی خواهد بود؟

یکی از مهمترین موارد که قبل از سفر باید به آن توجه داشت و بررسی نمود، مسیله اقامت است زیرا اقامت رابطه ای مستقیم با رفاه و آسایش در سفر دارد.

 

    آیا راهنمای تور اطلاعات کافی را درباره مقصد سفر دارد و آموزش های موردنیاز را دیده است؟

راهنمای یک تور اقامتی و گردشگری بایستی اطلاعات کاملی درباره مقصد سفر داشته باشد و با تمامی جزییات سفر و محیط آشنایی داشته باشد؛ همچنین اطلاع از کمک های اولیه برای راهنمای تور امری ضروری است تا درصورت بروز مشکل یا حادثه در طول سفر، توانایی پیشگیری و مقابله را داشته باشد.

 

    در صورتی که تور مسافرتی و گردشی شما شامل فعالیت های ورزشی سنگین باشد، باید تا چه میزان آمادگی بدنی داشته باشید؟

برخی از تورها شامل بعضی فعالیت های ورزشی سنگین مانند کوهنوردی یا حتی اسکی می باشند، بنابراین افراد استفاده کننده از تور بایستی آمادگی بدنی مناسب و شرایط خاص بدنی داشته باشند. بازهم لازم به ذکر است که شما قبل از خرید هر پکیج تور باید با تمامی جزییات پیرامون اتفاقات سفر و فعالیت های طول سفر آگاهی کامل داشته باشید.

 

    درباره شرایط لغو تور مسافرتی و استرداد هزینه ها چه اطلاعاتی دارید؟

هر آژانس مسافرتی بایستی در قرارداد فروش تور خود، شرایط لغو سفر و نحوه بازگرداندن هزینه های پرداخت شده توسط مسافر را با لحاظ قوانین خاص خود ذکر نماید و مسافر موظف است قبل از خرید پکیج تور، با تمامی این شرایط و قوانین، آشنایی کاملی داشته باشد.

 

    چگونه می توانیم درباره یک آژانس و کیفیت تورهای برگزاری اش اطلاعات کافی کسب کنیم؟

بهترین منبع برای کسب اینگونه اطلاعات، استفاده از تجربیات و مشورت با افرادی است که قبلا سابقه ی استفاده از تورهای آن آژانس مسافرتی را دارند.

 

    درباره گردشگری مسیولانه یا اکوتوریسم (طبیعت گردی) چه می دانید؟

اکوتوریسم یا طبیعت گردی یعنی سفر و بازدید از جاذبه ها و زیبایی های طبیعی یک منطقه بدون آسیب رساندن به طبیعت و حتی تلاش مضاعف برای حفظ آن جاذبه ها. مسافر باید قبل از خرید پکیج تور، اطلاعاتی درباره بازدید از جاذبه های طبیعی طول سفر و تاثیرات مثبت و منفی تور بر طبیعت داشته باشد؛ برای مثال یک تور خوب برای خدمت رسانی از محصولات قابل بازیافت در طبیعت استفاده کرده و می کوشد تا مسافران کمترین تاثیر منفی بر طبیعت و جاذبه های آن  داشته باشند و این امر محقق نخواهد شد مگر با راهنمایی دقیق و اصولی مسافران.

همچنین می توانید از تورهایی که در سایت ما آگهی ثبت کرده اند نیز بازدیدی داشته باشید از جمله تور کربلا ، تور مشهد و تور قشم

 
سفری آرام و به دور ار دردسر و مشکلات

مسافرت با تور مسافرتی جزو سفرهای دسته جمعی می باشد؛ بدین صورت که شما در این سفر با تعداد افراد بیشتری با سلایق و افکار گوناگون همراه خواهید بود؛ پس لازم است مواردی را رعایت کنید تا بتوایند از سفر خود، لذت ببرید:

برای اینکه شما و همراهانتان سفر خوب و بدون مشکلی داشته باشید نیاز به مدیریت صحیح سفر دارید؛ البته مسیولیت این موضوع بر عهده راهنمای تور می باشد. پس لازم است شما توصیه های راهنمای تور را جدی گرفته و به آن عمل کنید تا سفری بدون مشکل و آسوده داشه باشید.

نکته ی دیگر سفر، برنامه ریزی صحیح سفر می باشد؛ که در سفر با تور و آزانس های مسافرتی، این برنامه را آژانس برگزارکننده تور برعهده دارد. پس شما دیگر نیازی به برنامه ریزی برای سفر ندارید ولی باید به این نکته را بدانید که عمل به برنامه ی تعیین شده از سوی آژانس برگزارکننده تور، لازم و ضروری است. برای مثال اگر در یک برنامه ی بازدید از اثر طبیعی یا تاریخی، راهنمای تور از شما خواست تا در فلان ساعت در یک جای معین حمع شوید، شما بایستی وقت شناس بوده و احساس مسیولیت نمایید.

این مسیله را در نظر داشته باشید که در یک تور مسافرتی حداقل 40 نفر در محل، منتظر رسیدن شما هستند! بنابراین تاخیر هر یک از مسافران باعث میشود که برنامه ریزی تور به هم ریخته و فرصت دیدن بسیاری دیگر از دیدنی های مقصد را از دست بدهید. در طول سفر با تور، تمامی مسایل و مشکلات جدی را در کمال آرامش با راهنمای تور در میان بگذارید، زیرا او توانایی مقابله و حل مشکل را بهتر از شما دارا می باشد.

از موضوعاتی که اکثر مسافران به آن حساس هستند محل در نظر گرفته شده برای آن ها در وسیله حمل و نقلی (اتوبوس یا هواپیما) و و همچنین محل اتاق آنها در هتل می باشد. که می توان این مسیله را هنگام خرید تور و عقد قرارداد، با کارمند آژانس مسافرتی در میان گذاشت و در قرارداد قید نمود تا در طول سفر باعث رنجش و ناراحتی نگردد.

شما می توانید به آسانی با رعایت موارد بالا، یک تور خوب مسافرتی را پیدا کرده و از سفر خود نهایت لذت را داشته باشید.

 

برچسب ها : تور،ویژگی،گردشگری،مسافرتی،خدمات,

نگارش در تاريخ 1 بهمن 1396 توسط کیاناجون

ایران سرزمینی است با سنت‌های متنوع که هرکدام رنگ و فرم خاص خود را دارد. قرارگرفتن این فرم‌های متنوع در کنار آداب بومی مردم هر منطقه و همراهی‌اش با رنگ‌هایی که در زندگی روزمره جاری است، از فرهنگ فولکلور ما رنگین کمانی به وجود آورده که مجموعه‌ای از دیدنی‌ها و شنیدنی‌ها است. رقص های محلی که در فرهنگ بومی اقوام ایرانی به آن بازی هم گفته می‌شود، حالتی از بروز احساس است که در مناسبت‌های مختلف در اشکال گوناگون ظهور می‌کند. رقص های محلی همچنین نشانگر حالات، عادت، نیاز‌ها، شرایط آب و هوایی و… مردم یک منطقه جغرافیایی است که در قالب حرکات موزون اجرا می‌شود. هرچقدر که در این زمانه رقص های محلی را نادیده بگیریم؛ اما این حقیقت انکار نشدنی است که رقص بخش قابل توجهی از فرهنگ است و در علم باستان‌شناسی جایگاه قابل اهمیتی دارد.

در بعضی مناطق رقص حتی جنبه معنوی به خود می‌گیرد و عارفان برای سلوک بیشتر رو به حرکت می‌آورند. مهم‌ترین ویژگی رقص های بومی که اهمیت آن را دوچندان کرده و به این هنر زیبایی بخشیده این است که انسان زمانی که از اتفاقی آنقدر سرمست و شاد می‌شود یا حتی غمگین و ناراحت برای بروز احساسش رو به رقص می‌آورد.
ویژگی های رقص بومی

رقص های بومیهمانطور که گفته شد رقص بازتابی است از حالت‌های درونی انسان‌ها که در موقعیت‌های گوناگون بروز داده می‌شود. سئوالی که پیش می‌آید این است که انسان‌ها که حواس یکسانی دارند، پس چه اتفاقی می‌افتد که شکل رقص های بومی مردم هر منطقه با منطقه دیگر متفاوت است. به عنوان مثال رقص بومی مردم منطقه بلوچستان با رقص اقوام آذربایجان زمین تا آسمان تفاوت دارد. دلیل عمده این تفاوت چیست؟ نکته دوست داشتنی این سئوال این است که شرایطی در شکل‌گیری فرم این حرکات دخالت دارد که شاید اصلا به چشم نیاید. یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار جغرافیا و آب و هوا است. مشاهدات نشان داده که رقص های مناطق سردسیر معمولا از حرکات سریع و قوی شکل گرفته، آن تیپ از حرکاتی که نیروی بدنی زیاد و عکس العمل سریعی می‌طلبد. ولی رقص های بومی مناطق گرم‌سیر دارای حرکاتی بسیار روان و نرم بوده و با طمأنینه انجام می‌شود.
این مطلب هم خواندنیست:

    فستیوال‌ های جهانی غذا ، فرصتی برای آشنایی تمدن‌ها

مبدعان رقص بومی در مناطق کوهستانی که در شرایط هموار زندگی نمی‌کنند، رقص هایشان بیشتر انفرادی است و تکان‌های زیادی ندارند و جابجایی به حداقل خود می‌رسد. اما آن کوهستان نشین‌هایی که در مناطق هموار هستند رقص هایشان پرتحرک و پر شور است. مدام در حال تحرک‌اند، مثل سوارکارانی که در حال تاختن هستند.

رقص بومی از لحاظ فرم، وظیفه و الگو به اندازه تمام فرهنگ‌های دنیا متنوع است. حالا چه فرهنگ مردم کوهپایه نشین مردم روستایی در جنوب اسپانیا باشد یا چوب بازی قوچانی‌های خراسان، گسترده‌تر از آن است که بشود به آسانی به آن پرداخت؛ شاید در یک دایره المعارف جامع بشود جمع‌اش کرد.

رقص های محلی انواع گوناگونی دارد. رقص می‌تواند جمعی یا به تنهایی انجام شود و در رقص های جمعی گونه‌های مختلفی وجود دارد، فرم‌هایی مثل دایره‌ای، مربعی، صف‌های بلند و کوتاه و… رقص‌ها به عنوان وسیله‌ای برای بیان خلق شده‌اند، در این مورد می‌توان به رقص های عروسی، رقص های جنگی، رقص های اعتراضی، رقص های عاشقانه، رقص های کار، رقص های مذهبی و رقص های مخصوص روزهای تعطیل اشاره نمود.

اما رقص های فولکلور که از آن حرف می‌زنیم، ذات اجتماعی دارد. رقص در فرهنگ بومی یک نوع وسیله برای تعامل است. وسیله‌ای که در قالب تفریح انجام می‌شود. رقصها معمولا به صورت جمعی پیش می‌رود و از پشتوانه آن که بگذریم، حالتی است که با تعاملی که بین اعضا انجام می‌شود روحیه جمعی آن‌ها بالا می‌گیرد و طبیعتا به موازات آن رقابت در بهتر بودن هم پیش می‌آید. همین رقابت جزئی باعث بروز خلاقیت می‌شود که در قالب ابداع حرکات جدید و جدیت بخشیدن به کار می‌شود. در کنار این‌ها حکم ورزشی را هم برای اقوام محلی دارد که رقصنده را از لحاظ ذهنی و جسمی آماده می‌کند.

آماده از آن جنبه که افزایش حرکات ریتمیک با مترونوم خاصی موجب هماهنگی بیشتر اعصاب و عضله خواهد شد. پس همه چیز به‌‌ همان سادگی که دیده می‌شود نیست. رقص های محلی در اقوام ایران بازخوردی بود نسبت به یک اتفاق یا حالت ذهنی که نیاز به بیرون ریزی داشت که این بیرون ریزی باعث تقویت هوش اجتماعی و تعادل خواهد شد.
رقص های آذری

 
رقص آذری
رقص آذری

مردم آذربایجان یکی از پیشگامان رقصهای بومی هستند. آن‌ها شاید یکی از معدود اقوامی در ایران باشند که با گذشت سالیان بسیار از دوران زندگی سنتی اما هنوز به اصول سنتی خود پایبند هستند.

مهم‌ترین دلیلی که باعث حفظ و بقای رقص های آذری شد این بود که با گذشت سال‌ها و چیره شدن زندگی مدرن بر زندگی سنتی و منسوخ شدن آداب‌های بومی در بین اقوام مختلف، مردم تبریز در مورد رقص های بومیشان با سرعت رشد زندگی شهری پیش رفتند و خود را با گذار زمان همراه کردند. به این ترتیب که رقص های بومی خود را به بهترین شکل ممکن به نسل‌های بعد منتقل کردند. در همین انتقال سینه به سینه، توسعه و شکل گرفت. بسیاری از رقص های آذری جزء مراسم دینی و آمادگی‌های دفاعی بود که در حال حاضر بیشتر جنبه سرگرمی گرفته. اما این تغییر موضع دادن رقص های بومی دلیلی برای فراموشی آن نیست.

مردم ترک زبان ایران در گذشته یکی از متنوع‌ترین رقص های محلی را دارا بودند، گونه‌ها و فرم‌ها آنقدر گسترده و زیاد است که می‌شود ساعت‌ها در مورد آن بی‌وقفه گفت. اما برای آشنایی بیشتر با چیزی که از آن به عنوان رقص بومی مردم آذربایجان در گذشته می‌دانیم، چند نمونه آن را به صورت خلاصه معرفی می‌کنیم.
آبایی

این رقص در منطقه شکی و زاقاتالا خلق شد که به افراد مسن در این منطقه آبای گفته می‌شود. این رقص توسط افراد میانسال اجرا می‌شود. شاعر و آهنگساز و مبدع این رقص شکی است. فرم این رقص کمی اغراق آمیز و دور از انتظار است. سرعت آن هم آرام و با مترونوم کم است. رقص آبایی قبل‌تر‌ها به صورت جمعی انجام می‌شد و اما امروز تبدیل به رقص انفرادی گردید.
پهلوانی

این یکی از رقصهای فوللکور معروف مردم آذری است که مختص پهلوانان جوان است. آهنگساز آن آبیلله جعراوف بود. و رقص مملو است از حرکات بسیار سریع و بی‌‌‌نهایت دینامیک، پهلوانان در این رقص بیش از اینکه قدرت خود را به نمایش بگذارند، مهارت و چابکی جوانی خود را در معرض دید قرار می‌دهند.
هالای

رقص هالای یکی از رقصهای معروف مردم ترک زبان است که در آن فقط با آواز تک خوان و کف زدن همراه می‌شوند. این آواز در مراحل اولیه به صورت آشکار نشان دهنده مشخصات زندگی معیشتی بود. حرف رقص هالای از محصولات به دست آمده توسط کشاورزان و دامداران است و در هالای مناطق دیگر، مثلا در آستارا به زحمت مردم و کاربلند مدت آن‌ها اشاره دارد.
کوراوغلو

علت نامگذاری این رقص به کوراوغلو به افتحار قهرمان افسانه‌ای آذربایجان بود. آهنگ و فرم این رقص بومی پر عظمت است. ایده اصلی این رقص از روحیه جنگجویی گرفته شده، سرعت آن آرام و در بعضی مواقع کمی تند است. این رقص به زندگی قوچو یا‌‌ همان افرادی که باج سیبیل می‌گرفتند پرداخته و صفت مشخصه این رقص کمیک بودن آن است.
قوچعلی

این رقص ریشه سیاسی دارد و دلیل ابداع آن برمی گردد به سال ۱۹۱۷ که اقوامی در باکو به اسم قوچو‌ها زندگی می‌کردند که بی‌محابا دست به جنایت و قتل می‌زدنند و چهره‌های منفور و انگل مانندی داشتند.
رقص های کردی

رقص بومیرقص های محلی کردی یکی از دیدنی‌ترین و جالب‌ترین رقص‌ها در بین اقوام ایران به حساب می‌آید. رقص های عشیره ای مردم کرد ایران پیشینه تاریخی چندصد ساله دارد و بیشتر آن‌ها با هدف آماده سازی و تقویت نیروی جسمی و روحی مردم منطقه انجام می‌شد. رقص کردی در زمان‌های قبل از اسلام ذکری بود برای خداوند وهمچنین در اکثر مواقع آن را در مقابل معبد آناهیتا و برای باز گو کردن وقایع جنگ‌هایشان به نمایش می‌گذاشتند. مردمان این منطقه در گذشته‌های نه چندان دور همواره شاهد جنگ‌های قبیله‌ای بودند و همین دلیلی بود برای اینکه همیشه آمادگی خود را حفظ کنند به همین دلیل مردمان این مناطق در وقفه‌های بین جنگ‌ها و به مناسبت‌های مختلف دست در دست یکدیگر آمادگی رزمی و شور و همبستگیشان را با رقص محلی به رخ دشمنان می‌کشیدند.

از جنبه‌های زیبایی آن که بگذریم، رقص کردی را یک رقص رزمی می‌دانند که دارای صلابت و متانت خاصی است. امروزه مجموع این رقص‌ها را چوبی می‌گویند که معمولاً به صورت دسته‌جمعی اجرا می‌شوند. رقص های محلی با موسیقی کردی پیوندی به جا و درست دارد و معمولا عشایر به دور هم همراه با موسیقی دلنشینی که نواخته می‌شود به پای‌کوبی می‌پردازند. در اصطلاح محلی این حالت را گنم و جو (یعنی گندم و جو) می‌نامند. در این رقص‌ها یک نفر راهنمای صف رقصندگان می‌شود و با چرخاندن دستمال و آغاز حرکات رقص را به بقیه منتقل می‌کند. به این فرد راهنما سرچوپی‌کش گفته می‌شود. در صف رقص هر کس با دست چپ، دست راست نفر بعد را می‌گیرد که در اصطلاح به این حالت گاوانی می‌گویند.
دو دستماله

بسیاری از رقص های کردی با ملودی خاصی همراه است که توسط گروه اجرا می‌شود. گروه حلقه‌ای را ایجاد کرده و یک نفر در وسط حلقه دو دستمالی که در دست دارد را در هوا می‌لغزاند و رقص سنتی انجام می‌دهد. به این رقص، دو دستماله گفته می‌شود که در سمت کرمانشاه بیشتر شاهد آن هستیم.
گه ریان

حرکت‌های این رقص محلی که همانطور که از اسمش مشخص است گشت و گذار را در ذهن تداعی می‌کند. گه ریان دو مقام دارد، یکی متعلق به مردم مناطق روستایی و دیگر مناطق شهری که این‌‌ همان را با سرعت کمتر و لطافت بیشتری اجرا می‌کنند. موسیقی این رقص بسیار متنوع است و سرشار از نوساناتی که مدام شنونده به اوج و فرود می‌رساند. این رقص تاثیر گشت و گذار در زندگی کرد‌ها را به نمایش می‌گذارد و تنوع ریتم در آن نشان دهنده گوشه‌ای ار تجربه‌هایی است که که در گشت و گذار به دست می‌آید تقریباً در کل مناطق کردنشین ملودی این رقص به شکلی یکسان نواخته می‌شود و در این رقص نخستین حرکت با پای چپ آغاز می‌شود و حرکت پای دیگر همواره با سر ضرب‌های دهل که معمولاً با ریتم دو تایی اجرا می‌شوند عوض می‌شود.
فتاح پاشایی

فتاح از نظر لغوی به معنی جنبش و پای‌کوبی است، ملودی این رقص در سراسر کردستان یکسان است و با ریتمی نسبتا تند اجرا می‌شود و به همین دلیل هم بسیار پر جنب و جوش است. بیشتر مردم کردستان از این رقص استقبال می‌کنند. این رقص نشان دهنده انسانی است که به شکرانه کسب موفقیت‌ها و استفاده از نعمت‌های خدا خوشحالی خود را با دیگران تقسیم می‌کند.
شه لایی

شه لایی یکی از آن رقصهای بومی کردی است که یک داستان پشتش هست، در واقع رقص نیست، بیشتر تئاتری موزیکال است. شه لایی که با ریتم لنگ موسیقی انجام می‌شود روایت یک تراژدی دردناکی از شکست است. که بازیگر در آن لنگان قدم می‌زند و مصیبت خود را به دیده دیگران می‌رساند.
رقص ایل بختیاری
 


رقص محلیایل بدون رقص محلی مگر می‌شود؟ رقص های بومی در ایل‌ها یک خاصیت است. خاصیتی که نشان دهنده هم بستگی و اتحاد است.
رقص در ایل نشانی از هم بستگی، اتحاد و عاطفه است. از رقص‌های رایج و پرتحرک بختیاری رقص سه پا است. که در این رقص اهالی ایل با آوای توشمالان می‌رقصند، فرم رقص هم به این ترتیب است که سه قدم برمی دارند بعد یک پا را جلو می‌گذارند و یک دست را پایین و دست دیگر را بالا نگه می‌دارند، این حرکت با نظم و ترتیب خاص تکرار می‌شودکه تماشایش واقعا دلنشین خواهد شد.

یکی دیگر از رقص های معمول در بین ایل بختیاری جیران جیران است. که به صورت گروهی و دایره‌ای انجام می‌شود. از جمله رقصهای دیدنی بختیاری‌ها که کم وبیش در شکل‌های مشابه و با تغییرات جزئی در عشایر نشین‌های دیگر ایران انجام می‌شود، رقصی است به نام رقص آهنگ مجسمه که مشابه آن در نواحی لرستان با نام خوس و در خراسان و کرمانج‌های خراسان در شکلی مشابه انجام می‌شود. این رقص که همراه با صدای توشملان که ساز اصیل مردم بختیاری است همراه می‌شود وموسیقی آن مدام در اوج و نشست است، همراه با موسیقی کسانی که به رقص مشغول‌اند خود را با موسیقی همراه و همسو می‌کنند.در میان رقص های محلی ، مردمان خراسان، به خصوص قوچان، مردم بلوچ، مازنی‌ها و همچنین بوشهری‌ها رقص‌های زیبا و دیدنی دارند که پیشینه هنری آن‌ها به حساب می‌آید

برچسب ها : رقص،فرهنگ،ایرانی،اقوام،محلی,

نگارش در تاريخ 19 مهر 1396 توسط کیاناجون

مردم ایران ما سنتها ی دیرینه ای دارند که علی رغم صدها جنگ ، هنوز با قوت و قدرت تمام به شکوفایی خود ادامه می دهند. این سنت ها ی کهن ، بزرگترین  مایه دلخوشی و همبستگی ملتی بزرگ به نام ایران در سراسر گیتی است. این سنتها و مراسم به همراه آثار و سرمایه های درخشان یک تمدن کهن ، تنها چیز های باقی مانده از یک هویت ملی است.

 خیلی آثار و دلخوشی های دیگر را جنگ های مختلف از جمله جنگ ایران و اعراب از بین برد و سنتهای نا مأنوس و سراسر ماتم خود را ، جایگزین سنت ها و باور های شاد و سازنده ی ملی و میهنی ما نمودند. در اغلب موارد ما کاسه از آش داغ تر شدیم و در نتیجه آن به سرمان آمد که فاجعه ها ی برآمده از آن را ، در تمام ابعادش شاهدیم. وقتی که فرهنگ مملکتی را سراسر ماتم فرا گیرد ، نتیجه این می شود که می بینید بیشترین بیماری های روحی و روانی ، بیشترین اعتیاد  ، بیشترین فرار از خانه ، بیشترین مهاجرت و گریز از وطن ، بیشترین قاچاق انسان ها ، رتبه چهارم طلاق در دنیا و...  در این ایران عزیز رخ داده است . بیشتر ما در به وجود آمدن این بحران ها مقصر هستیم. شادی در این ملک از گناهان کبیره شده و غم و اندوه و گریه ، از نشانه های بزرگواری و تشخص و وارسته بودن به شمار می رود. پوشش لباسهای با رنگ های شاد ، از جرم های نابخشودنی به حساب می آید و پوشیدن لباس های تیره و غم آور ، نشانی از انسان های نیک گردیده است.

در یک جامعه پویا و سالم ، اولین چیزی که شهروندان نیاز دارند ، شادی، نشاط و تحرک است. اگر در جامعه ای این عوامل وجود نداشته باشد ، می توان گفت آن جامعه حیات و پویایی خود را از دست داده است ، زیرا در این جامعه محال است که شما حتی یک نشانه و نماد ی از زندگی سالم و هیجان انگیز و پویا را ببینید.

برای حفظ یک انسجام ملی ، برای دمیدن روح انسانی و طراوت به مردم یک مرز و بوم ، ما نیاز به حفظ و گسترش سنت های خوب و دیرینه ی آن دیار را داریم. یکی از این سنت ها عیدهایی مانند نوروز و مهرگان و ... است. از دیگر مراسم بسیار نیک مراسم روز طبیعت یا سیزده بدر می باشد. یکی دیگر از این مراسم شاد و هیجان انگیز مراسم چهار شنبه سوری است.

از وظایف مهم همه ی ما این است که تدابیری بیندیشیم تا این مراسم با بهترین کیفیت و کمترین زیان به مردم ، سرمایه های ملی و به طبیعت ، برگزار گردد.

بعد از انقلاب ، ما بجای آشتی با هم دیگر و با سنت های دیرینه ی خود ، طبل جنگ و مخالفت با سنتهای سازنده و هویت بخش را داشتیم ، و نتیجه این شد که می بینید. حال پرسش این است که چه وقت و زمانی و با چه هزینه ی گزافی باید به خود بیاییم و اینقدر تیشه به ریشه سلامت ، سعادت ، سربلندی ، شرف و توسعه ی سبز ملت خود نزنیم؟ از اینکه عمری بجای تعامل و گفتگوی سازنده ، بجان هم افتادیم چه نسیبی بردیم؟ آیا غیر از این است که دود تمام این مشکلات پیش آمده به چشم همه ما رفته و می رود؟ آیا وقت آن نرسیده که به همت والای هم، ایرانی شادتر و سالم تری بسازیم؟

انسان های اندیشمند از پتانسیل های موجود برای ساخت جامعه ای سالم و پویا تر و ایجاد همبستگی بین مردم یک مرزو بوم ، استفاده ی بهینه می کنند. مانند مراسمی که هر ساله در روز های ویژه ای در ردیو ژانیرو انجام می شود . در آن روز ها میلیون ها توریست برای دیدن این مراسم به آنجا سفر می کنند به این ترتیب ، هم شادی و توان یک ملتی گسترش می یابد و هم به اقتصاد و پیشرفت همه جانبه آن کشور نیز کمک می شود.

حال وقتی می گوییم جهانی باید اندیشید و منطقه ای عمل نمود ، در مورد مراسم ملی ، می توان بجای اختلاف و دعوا و در مقابل هم قرار دادن دولت و مردم ، با کمی برنامه ریزی درست و مدیریت اندیشمندانه تر در بهره وری مدبرانه از مراسم ملی میهنی ، به ایجاد همبستگی بیشتر بین تمام ایرانیان و حتی جذب گردشگر ها ی خارجی ، همت گماشت. یکی از این مراسم ، همین مراسم چهار شنبه سوری و پتانسیل میلیونی آن است.

به عنوان یک طرح پیشنهاد می شود، جلسات هم اندیشی بین متفکرین جامعه ، نمایندگان مردم ، شهرداری ها، ناجا ، استانداری، نهاد های مردمی ( NGO ) و ... صورت گیرد و تدبیری اندیشیده شود که ضمن بی خطر انجام شدن این مراسم ، گامی در جهت همبستگی ملی و میهنی نیز برداشته شود. بدیهی است که برای بهتر برگزار شدن آن و جذاب بودن از دید گردشگرهای خارجی ، می توان طرح هایی را ارائه و اجرا نمود.

می توان مواد محترقه ی استاندارد و بی خطر را در اختیار علاقه مندان گذاشت. محل های ویژه ای که مناسب این مراسم هستند ، را در نظر گرفت و به اطلاع خانواده ها رساند. محلهایی برای افراد مجرد و محل هایی برای خانواده ها ، تا همه بتوانند بدون خطر و خصارت ، به شادمانی و اجرای مراسم بپردازند.

این اقتدار نیست که نوجوان ها را بگیریم و در بازداشت گاه هایی زندانی کنیم که آدم های بزرگسال و خطرناکی با آنها چندین روز در یک محل باشند. یا با ضربه باطوم یک مأمور محترم یا یک پلیس گرامی ، جوانی فلج شود و یک عمر گوشه خانه بیفتد.

پیشگیری یکی از ویژه گیهای انسان های عاقل و اندیشمند است . بیاییم عاقلانه ، انرژی فوق العاده زیاد این مراسم را ، در جهت سود رسانی به جامعه بکار بریم. تا هنوز فرصت باقی است ، کار هارا بیش از این خراب نکنیم.اگر یک صدم فکر مقابله و تخریب را ، در راستای تفکر و چاره جویی صحیح و بدون تعصب بکاربریم ، به توفیق و پیروزی بیشتر و سازنده تری دست خواهیم یافت. به امید اینکه آنروز امروز باشد.

 

رسم و رسوم اعیاد و جشنها در خوزستان

مردم خوزستان تمام عیدهای ملی و مذهبی را جشن می‌گیرند. اهالی شوشتر، دزفول، و ... علاوه بر عیدها، جمعه‌ی آخر ذیحجه را هم جشن می‌گیرند.لباس نو می‌پوشند و به تفریح‌گاه‌ها می‌روند، زیرا پس از آن ماه های محرم و صفر را عزادارند. در گذشته به رقص و پای کوبی می‌پرداختند و شب تا صبح در فضای باز و محوطه‌های باز به سر می‌بردند و بر این باور بودند که آن شب ستاره‌ی زهره به ستاره ی مشتری می‌رسد و کسی که به هم رسیدن این ستاره‌ها را ببیند، هر نیتی بکند؛ برآورده می‌شود. مردم استان خوزستان عید نوروز را مفصل برگزار می‌کنند. از چند روز پیش، کلوچه‌ی مخصوصی از آرد، روغن، زیره، و رازیانه درست می‌کنند. مراسم آتش افروزی چهارشنبه سوری، مراسم چیدن سفره هفت سین، پوشیدن لباس های نو و رفتن به دید و بازدید نوروزی به شیوه ی دیگر مناطق ایران در استان خوزستان نیز رایج است. در استان خوزستان روز سیزده را در دو روز جشن می‌گیرند. روز سیزده با احتساب روز عید نوروز، و روز سیزده بدون احتساب روز نوروز، اولی را سیزده‌ی عید و دومی را سیزده‌ی بعد از عید گویند. در ایام نوروز همه به باغ‌ها و تفریح‌گاه‌ها می‌روند. در خانه‌ها یا باغ‌ها بر شاخه‌ی درختان تاب می‌بندند و تاب سواری می‌کنند. هنگام تاب سواری، شعر زیر را با آوازی خوش نزدیک به دستگاه همایون می‌خوانند:
رفتم ری بون گل کلونی دیدُم
امم کنومش اباغبون ترسیدم
گفتم ای باغبون مومرد گل چین نیستم
گفت رو رو صبا بیو باغ ازت بخشیدم
در این استان عید های مذهبی بسیار پاس داشته می شوند. عیدقربان به خوبی برگزار می‌شود. شب عیدقربان، اگرخانواده‌ی یکی از آن ها به مکه رفته باشد؛ به تعداد افرادخانواده، بیرق‌های کوچک سبز رنگی به شکل مثلث پولک‌دوزی یا گمبول‌دوزی همراه با رقص و پای کوبی بر سر درب خانه نصب می‌کنند. بیرق زنان سفید است و در این هنگام با آواز خوش و با زدن دایره، یک نفر شعر زیرا را می‌خواند و بقیه دست می‌زنند و می‌رقصند.
حاجیون حاج کُنن
شو و روز دعا بُکنن
دور تخت مصطفی مصطفی برابره چهار مدورش عنبره
حجی شو بیو حجی
وخت خو بیو حجی
خیر آیا خیر آیا حجی اَمکه آیا
همه‌ی اهل خانه لباس نو می‌پوشند. زنان و دختران لباس سبز به تن می‌کنند. فردای روز عید قربان گوسفند قربانی می‌کنند و شیر برنج می‌پزند و شام و ناهار خیرات می کنند.
عرب های خوزستان به همه عیدهای اسلامی وملی چون عید فطر، قربان ونوروز احترام می گذارند و مراسمی نیز اجرا می کنند. مراسم میلاد حضرت محمد(ص)، حضرت علی(ع)، حضرت مهدی(عج) و میلاد فاطمه زهرا (س) به باشکوه ترین شکل ممکن در این ناحیه برگزار می شود. در روز عید فطر ابتدا نماز عید برگزار می کنند، سپس به دید و بازدید می روند واگر اختلاف وکدورتی باشد، به کمک بزرگان برطرف می سازند. لباس نو می پوشند و به منازل اقوام متوفایی که سالگردشان نشده؛ می روند. برخی نیز در یک جا جمع می شوند و با یزله وشادی به منزل شیخ طایفه می روند و در مهمان خانه قهوه و ناهار می خورند و به اتفاق شیخ طایفه وبزرگان به عید مبارکی می روند. این عید به مدت هفت روز در این ناحیه جشن گرفته می شود و در این مدت شادی وپای کوبی می کنند.
مراسم ها و آیین های ازدواج در بین شهرهای مختلف استان خوزستان به همان شیوه ی رایج در کل کشور انجام می گیرد. در بین عرب های استان خوزستان آداب خاصی بر ازدواج و جشن های مربوط به آن حاکم است. عرب های خوزستان دختر خود را در درجه ی اول به پسر خویشاوند خود می دهند. جلسه ی خواستگاری را خطبه می گویند و برای آن ابتدا زنان خانواده پسر؛ زمینه سازی می کنند، سپس موافقت خانواده دختر را به پدر و مادر پسر اعلام می کنند. پدر پسر با عده ای از بزرگان طایفه و یک نفر سید یا کدخدا به خواستگاری می رود. خانواده دختر به آنان خوش آمد می گویند. پس از صرف قهوه وچای، موضوع را مطرح وپس از مذاکره ای چند خانواده دختر موافقت خود را اعلام می کند. میزان مهریه در همین جلسه تعیین می شود. هرگاه از سوی خانواده دختر، مهریه زیادی پیشنهاد شود، بزرگان خانواده پسر و همراهان مقداری از آن کم می کنند و مقداری از مهریه به پدر دختر پرداخت می شود. سپس سوره فاتحه قرائت می شود و به یک دیگر تبریک می گویند. پدر پسر وهمراهانش از پدر دختر وبستگانش تشکر می کنند و زمان برگزاری جشن عروسی را تعیین می کنند.
در بین این مردم رسم است که جهاز یا یهاز را خانواده پسر تهیه می کنند. جهاز شامل لباس عروس ومقداری پارچه به عنوان هدیه برای خانواده دختر است. وسایل خانگی که متناسب با وضع مالی پدر دختر تهیه می شود و همراه عروس به خانه شوهر می فرستند، جهیزیه یا قراض نامیده می شود که شامل فرش، رخت خواب کامل، ظرف، کمد، وغیره است. پس از اتمام مدت تعیین شده قبلی، برای برگزاری مراسم عروسی، با وقت قبلی، خانواده پسر به خانواده دختر اطلاع می دهد که در فلان تاریخ عروس را به خانه ی شوهر می برند. خانواده دختر تدارک کارهای شب عروسی را می بینند و خانواده پسر هم دوستان و آشنایان را جهت صرف شام و شادی وسرور دعوت می کنند. هنگامی که عروس و همراهان وارد خانه داماد می شوند، به افتخار عروس و داماد تیر اندازی می شود وجلوی پای آن ها گوسفندی را سر می برند.
بعد از عروسی پدر ومادر داماد نیز برای مبارک گویی نزد عروس خود می آیند، اورا می بوسند و هدیه ای تقدیم می کنند. مراسم جشن و پای کوبی عروسی تا هفت روز ادامه دارد. در روز هفتم رسم است که عروس وداماد به تفریح گاه می روند ومقداری گل یا بوته به عنوان نشانه به خانه می آورند. مرسوم است که عروس تا زمانی که بچه دارشود، به خانه پدرش نمی رود. هنگامی که بچه دار شد، همراه با بچه و شوهر وخانواده شوهرش به خانه پدر می رود و پدر عروس هدیه ای به بچه می دهد.

 خراسان

جشن ها و آیین های استان خراسان شمالی به جشن های مذهبی، ملی و محلی تقسیم می شوند. جشن های بزرگ مذهبی در استان خراسان شامل: جشن میلاد حضرت محمد (ص)جشن میلاد حضرت فاطمه (س) (روز مادر)جشن میلاد حضرت على (ع)( روز پدر)، جشن های بزرگ نیمه شعبان، روز میلاد حضرت امام زمان (عج )، مراسم های آغاز ماه مبارک رمضان و آداب گرفتن روزه، جشن بزرگ عید فطر و عید قربان، جشن بزرگ غدیر خم و تعیین حضرت امام علی(ع) به جانشینی حضرت رسول الله(ص)، جشن بزرگ بعثت حضرت محمد (ص) و جشن میلاد دیگر امامان معصوم (ع) از جمله جشن های مذهبی مهم استان خراسان شمالی به شمار می آیند در میان جشن های ملی؛ جشن های ویژه عید نوروز مهم ترین و بزرگ ترین جشن ها به شمار می آیند.

نخستین جشن ایرانی به نام نوروز از زمان پادشاهی جمشید مرسوم شد و در زمان های بعد، جشن‌ها و آیین‌های دیگری چون تیرگان، مهرگان، سده و غیره در فرهنگ ایران پدید آمدند. اعیاد ملی، مذهبی و محلی در استان خراسان شمالی بر حسب کیش و آیین هر یک از اقوام نزد آن ها پاس داشته می شوند. ترکمن ها عقیده دارند زمانی که جمشید به عنوان چهارمین پادشاه پیشدادیان بر تخت سلطنت نشست آن روز را نوروز نامیدند. ترکمن ها دراین روزها با پختن غذاهای معروف نوروزی مانند: نوروز کجه، نوروز بامه، سمنی (سمنو) و اجرای بازی های مختلف توسط جوانان ترکمن حال وهوای دیگری به این جشن و شادی می دهند. در ایام نوروز مسابقات مختلفی در بین ترکمن ها برگزار می شود که می توان به مسابقات اسب دوانی، کشتی، پرش برای گرفتن دستمال از بلندی، خروس جنگی،شاخ زنی میش ها، شطرنج بازی، مهره بازی،تاب بازی اشاره نمود. ضمن آن که دید و بازدید در ایام نوروز در میان مردم ترکمن از جایگاه و منزلت خاصی برخورداراست .

نزدیک تحویل سال نو ، در خانه هر کسی سفره عید چیده می شد . روی این سفره ، یک جلد قرآن ، لاله های بلور آویزدار یا شمعدان پایه بلور با شمع های روشن ، آینه بزرگ ، تنگی بلور پر از آب و دارای یک ماهی کوچک قرمز ، یک قرص نان ، نقل و نبات ، شیرینی خانگی و شربت ، آجیل و هفت سین که عبارت بودند از :

سبزی ، سکه ، سمنو، سنجد ، سرکه ، سماق ، سیب ( در صورت فراهم نشدن هر یک ) سیر ، سپستان و سپند می چیدند.

ابوریحان بیرونی ، در آثار الباقیه آورده که هفت سین ، عبارت از هفت قسم سبزه بوده که سر هفت استوانه در کنار خانه ، به نوروز سبز می کردند .

در آغاز سال نو ، همه افراد خانواده باید هر کاری به دست داشتند آن را ترک می کردند و لباس نو می پوشیدند و دور سفره هفت سین می نشستند و قبلاً به وسیله سرپرست خانواده تذکر داده می شد که هنگام سال نو را به شادمانی و خوشحالی و خوشوقتی بگذرانند .

موقع سال تحویل ، که در شهرها با شلیک توپ و در روستاها با نواختن طبل اعلام می شد ، یک نفر که سواد داشت در بین خانواده دعای تحویل سال نو را ( بعد از اسلام معمول شده بود ) می خواند و آن دعا چنین بود :

یا مقلب القلوب و الابصار ، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال .

همین که سال نو تحویل می شد ، همه به قرآن و آینه و آب و ماهی و سبزی نگاه می کردند و سال نو را به هم تبریک می گفتند و روبوسی می نمودند . بزرگترها برای افراد خانواده از درگاه خداوند در سال نو سلامت و تندرستی و خوشوقتی و خیر و برکت آرزو و مسئلت می کرد ، پدر و مادر به بچه ها و خدمتکاران خانه عیدی می دادند . در شب و روز عید ، ماهی پلو و مرغ پلو پخته می شد. اولین کسی که بعد از سال تحویل به آن خانه وارد می شد خوشوقت می شدند که آن کس مرد یا پسر باشد زیرا آن را به فال نیک می گرفتند .

شاه بازی ، یا میرنوروزی

از جمله رسم های قدیمی مربوط به جشن عید نوروز ، جشن میرنوروزی بود . این رسم پادشاه نوروزی ، تا همین اواخر در ایران معمول بود و در بعضی از نواحی ایران آثاری از آن باقی بوده است .

علامه محمد قزوینی ، درباره میرنوروزی ، با استناد به این شعر حافظ

سخن در پرده می گویم ، چو گل از غنچه بیرون آی

که بیش از پنج روزی نیست ، حکم میرنوروزی

در مجله یادگار می نویسد :

تعبیر این شعر حافظ عبارت است از پادشاهی یا امیری یا حاکمیِ موقتی که سابقاً در ایران رسم بود . در ایام عید نوروز محض تفریح عمومی و مضحکه ، او را بر تخت می نشانده اند و پس از انقضای ایام جشن ، سلطنت او نیز به پایان می رسیده است .

گویا پادشاه حقیقی، محض ِ مطابقت سنت عمومی در آن چند روز، خود را بر حسب ظاهر از سلطنت خلع می کرده و نام پادشاهی را با جمیع لوازم ظاهری آن ، از فرمانروایی مطلق و اطاعت عموم عمال دولت ، از کشوری و لشکری ، از اوامر و نواهی او به یکی از پست ترین افراد واگذار می نموده است . این شخص مسخره در آن چند روز ، به یک نوع سلطنت دروغی صوری محض ، که واضح است جز تفریح و خنده و بازی هیچ منظور دیگری در آن نبوده ، می پرداخته است .

پادشاه نوروزی احکامی صادر می نموده ، عزل و نصب و توقیف و حبس و جریمه و مصادره می کرده و پس از چند روزی ، سلطنت کوتاه او به پایان می رسیده است . بدین مناسبت تعبیر پادشاه نوروزی یا میرنوروزی کنایه ای است از پادشاهی که مدت سلطنتش بسیار کوتاه و فرمانروایی او بسیار متزلزل و بی اساس باشد.

شاه بازی یا میرنوروزی در تهران

شاه بازی نوروزی در تهران ، صورت جدی تر و جالب تری داشته و با تشکیلات تقلیدی از دستگاه سلطنتی ، شاه و صدراعظم و سپهسالار و مستوفی الممالک و غیره تعیین کرده و به انجام این مراسم می پرداخته اند. عبدالله مستوفی در "شرح زندگانی من" ، درباره شاه بازی نوروزی شرح جالبی نوشته است که اهمیت برگزاری این مراسم را می رساند :

موقع نمایش این شاه بازی ، یک ماه به عید نوروز مانده تا جمعه بعد از سیزده فروردین بود .

برای تشکیلات این شاه بازی ، اطاق کوچکی بود که برای ما فرش کرده و پرده انداخته و پیش بخاری و لوازم گذاشته بودند ، ایوان ، پلکان ، اطاق سلام و خود بام وسیع هم میدان ما بود . چند دانه طپانچه سنگ چخماقی قدیمی پیدا کرده و آنها را در قنداق عراده دار نصب و برای هر یک ، جعبه چوبی با چهار عراده ساخته بودیم .

توپخانه و قورخانه ( اسلحه خانه ) و دو سه گلدان سفالی که دهنه ی آنها پوست جلد تنباکو گرفته و به روی خرپای ( چوبی ضخیم یا میله ای آهنین که آن را به طور عمود در زیر سقف یا جایی دیگر کار گذارند ) وسط این پشت بام با نخ بسته بودیم ، نقاره خانه ما بود .

 

میر نوروزی

میرنوروزی و حکومت مسخره او سابقه تاریخی دارد . در دوران های پیش و محققاً قبل از اسلام ، چند روز مانده به جشن باستانی نوروز ، دسته ای از مردم با نشاط و خوشدل ، به دور هم جمع شده ، از میان خود جوانی ورزیده و برازنده و خوش صورت را به نام میرنوروزی ، یا امیر نوروز انتخاب می کردند . لباس پر زرق و برق ، بر تن او کرده او را به الاغی یا شتری یا اسبی سوار کرده ، با طبل و ساز و کرنا به دنبال او به راه می افتادند .

این شخص ، با این تشریفات مسخره تا سیزده نوروز در آن شهر یا روستا ، امیر و فرمانده بود و با همین هیبت و چهره ای خندان ، در حالی که بر الاغ خود سوار بود ، کلاغی سیاه یا به روایتی بازی سفید ، در یک دست و باد بزن بزرگی در دست دیگر داشت که مرتباً خود را باد می زد و به حرکت در می آورد . پشت سر او جوانی فربه که لباس سرخ بر تن و چتری سفید بر سر میرنوروزی گرفته بود ، راه می رفت .

یک عده جوان که هر یک چوبی در دست داشتند می آمدند، که مفهوم آن برگشت میرنوروزی از جنگ و آوردن سر دشمنان او بوده است . این کاروان با هلهله و شادی و طبل و کرنا و فریاد و غریو تماشاچیان در شهر و روستا به گردش می آمد .

میرنوروزی که در این مدت حاکم و فرمانروا بود هر کاری می خواست انجام می داد و هر فرمانی می داد فوراً توسط اطرافیانش به مورد اجرا گذاشته می شد . اغلب کارهای مسخره و بی معنی و مردم آزار او باعث خشم مردم می شد . چنان که در ایام خلافت بنی امیه که این مراسم به طور کامل انجام می گردید در یکی از روزهای نوروز که عمربن عبدالعزیز خلیفه اموی در شهر می گذشت با عبور کاروان میر نوروزی برخورد کرد . میرنوروز با حرکات مسخره خود ، بدون آن که خلیفه را بشناسد ، از همراهان خود خواست که عمامه و بالاپوش و شال خلیفه را بگیرند و همراهان میرنوروزی هم لباس های خلیفه را به یغما بردند.

خلیفه که سخت متغیر شده بود ، چون به دارالخلافه آمد ، میرنوروزی و همراهان او را مجازات کرد و تا مدتی مراسم میرنوروزی را تعطیل کرد .

میرنوروزی ، با همراهان خود از کنار سرای دولتمندان که می گذشت طنابی به داخل منزل آنها می انداخت و صاحب خانه موظف بود که هدیه ای به طناب ببندد . میرنوروزی طناب را می کشید و هدیه را می گرفت .

در پاره ای از مواقع این کار به خاطر گرفتن فال انجام می گرفت . میرنوروزی با نیت صاحب فال طناب را به خانه می انداخت و از روی چیزی که صاحب خانه می فرستاد ، فال طرف را می گفت .

در پاره ای از نقاط ، همین که موکب میرنوروزی از دور می رسید دختران دم بخت که شوهر نکرده بودند یا حاجتی داشتند ، به سرعت در اطاقی یا آب انبار منزل پنهان شده و گرهی به لباس خود می زدند ، مادر دختر ، از خانه بیرون آمده و از همراهان میرنوروزی ، کودک نابالغی را به داخل منزل می بـُرد تا گره لباس دختر را بگشاید و بخت دختر باز شود .

این مراسم تا سیزده نوروز ادامه داشت و پس از آن میرنوروزی و همراهان متفرق می شدند و از ترس مردم ، از کارهای زشتی که کرده بودند تا مدت ها پنهان بودند. بعدها مراسم میرنوروزی ، تقریباً به حاجی فیروز تبدیل شد که تا امروز هم ، کم و بیش برگزار می شود .

مراسم شاه بازی یا میرنوروزی ، با اندک تفاوتی از عید تا سیزده فروردین در تمام ایران برگزار می شد . ولی امروز در شهرها انجام نمی گیرد ، احتمال دارد در بعضی از روستاها این مراسم هنوز هم رواج داشته باشد.

 

از دوران قاجار به بعد ، مراسم سلام رسمی با تشریفات بیشتر و با وضع باشکوه تر برگزار می شد و این مراسم را هر سال در سه عید ، انجام می دادند .

1 - عید نوروز

2 - عید مبعث

3 - عید غدیر خم

ترتیب برگزاری سلام رسمی عام در پایتخت ( تهران ) چنین بود :

چند روز قبل از عید و موعد برگزاری سلام ، رئیس تشریفات دربار ، دعوتنامه ای برای علما ، وزرا ، سُفرای خارجی ( در اعیاد مذهبی فقط سفرای کشورهای اسلامی ) امرای ارتش ، نخست وزیران و وزیران و سفرا و استانداران ، رجال مهم کشور ، نمایندگان مجلس ، مدیران مؤسسات دولتی و ملی ، مدیران جراید ، اعضای انجمن شهر و رؤسای اصناف می فرستاد و درخواست می کرد که در ساعت معین که معمولاً از ساعت 8 صبح شروع می شد ، در محل معین که اکثراً در کاخ مجلل گلستان بود ، در این مراسم شرکت نمایند . لازم به توضیح است که هر طبقه در ساعت مخصوص دعوت می شدند . برای علما محل خاصی تعیین می گردید و اولین طبقه ی شرکت کننده هم علما بودند . شاه ، با لباس نظامی تمام رسمی که نشان ها هم به سینه آن نصب بود و شمشیر تشریفاتی به کمر ، در آنجا جلوس می کرد و علما هم روی صندلی یا مبل می نشستند و یک نفر از آنها که از حیث مقام علمی و سن بر دیگران مقدم بود آن عید را به شاه تبریک می گفت و سلامت و موفقیت برای شاه در خدمت به مردم و کشور ایران و خیر و برکت ، و آسایش و سعادت جهت عموم و ترویج دین را از درگاه خداوند مسئلت می نمود . شاه هم ، از تبریکات آنها تشکر می کرد ، این مراسم در مدت نیم ساعت به پایان می رسید .

نخست وزیر و وزیران ، همگی با لباس تمام رسمی که عبارت بود از : ژاکت دنباله دار یقه بسته از ماهوت مشکی که دور یقه و دو طرف سینه و سردست با گلابتون ( طلایی) گلدوزی شده و نشان های نصب شده بر سینه چپ و شمشیر تشریفاتی به کمر بسته و طرف چپ آویخته و کلاه پردار و دستکش سفید به دست چپ ، در سالن تشریفات کاخ سلطنتی در یک صف سرپا می ایستادند .

شاه ، از اطاق مخصوص که جنب سالن تشریفات قرار داشت در حالی که رئیس تشریفات جلوتر وارد سالن شده و ورود شاه را اعلام می داشت ، با وزیر دربار و آجودان های کشوری و لشکری که همگی با لباس تمام رسمی مخصوص خود که شاه را همراهی می کردند و پشت سر او حرکت می نمودند به سالن وارد می شد. در اول صف ، نخست وزیر توقف داشت و شاه جلو او می ایستاد . نخست وزیر ، ضمن ایراد خطابه ای از روی نوشته ، آن عید را از طرف خود و وزراء و کارکنان دولت و ملت ، به شاه تبریک و تهنیت می گفت ، و با اشاره به بعضی موفقیت ها یا تحولات و پیشرفت ها در طول سال گذشته ، اظهار امیدواری می نمود که ، با تأییدات خداوند متعال ، موفقیت بیشتری در سال آینده نصیب گردد . شاه از تبریکات نخست وزیر تشکر می نمود و به مناسبت سیاست روز اشاراتی به اوضاع جهان و کشور می کرد و در هر مورد ، نقطه نظر خود را متذکر می شد . ضمناً به هر یک از وزرا یک سکه طلا عیدی می داد ؛ بعد به اطاق مخصوص خود باز می گشت و وزرا از سالن خارج می شدند .

سپس رئیس تشریفات سفرای خارجی مقیم پایتخت را که لباس رسمی به تن داشتند ، به همان سالن راهنمایی می کرد و آنها در آنجا در یک صف می ایستادند . یک نفر از سفرا که از حیث طول مأموریت و اقامت در ایران سابقه بیشتری از دیگر سفرا داشت به عنوان شیخ السفرا در اول صف قرار می گرفت .

شاه با همان تشریفات وارد می گردید و جلو شیخ السفرا می ایستاد . آن سفیر عید را از طرف خود و سایر همکارانش به شاه تبریک می گفت و آرزوی سلامت برای شاه و سعادت و ترقی برای ملت و کشور ایران می نمود . شاه هم جواب تشکر آمیزی می داد و با یکایک سفرا دست داده و گاهی هم به هر یک از آنان یک سکه طلا عیدی می داد .

بعد به ترتیب ، هر طبقه به مدت یک ربع ساعت با همین تشریفات به حضور شاه می رسیدند و این مراسم تا ساعت یک بعد ازظهر ادامه داشت و در رأس هر طبقه رئیس یا مسن تر آن طبقه ، عید را به شاه تبریک می گفت و شاه هم تشکر می کرد .

در مراکز استان ها ، مراسم سلام در حضور استاندار، با شرکت روحانیون در جلسه ای خاص انجام می شد ، سپس همین مراسم در سالن تشریفات با شرکت فرمانده لشکر ، مدیران کل ادارات ، رؤسای مؤسسات دولتی و ملی و معاریف شهر و سران طبقات ، اهالی و اصناف و مدیران جراید در سالن استانداری و شهرداری برگزار می شد . در این مراسم هر طبقه در دور سالن جای معینی داشتند . استاندار در صدر سالن قرار می گرفت ، قضات و مدیران کل با لباس تمام رسمی و یا کت و سایرین با لباس سیاه در طرف راست استاندار و فرمانده لشکر و فرمانده ناحیه ژاندارمری و رئیس شهربانی استان و افسران ارشد به ترتیب مقام و درجه و بعد بازنشستگان و معاریف شهر و مدیران جراید و اعضای انجمن شهر و سران اصناف و غیره در طرف چپ استاندار در یک صف مرتب مستقر می شدند .

پس از حضور و استقرار شرکت کنندگان در مراسم سلام ، رئیس تشریفات مراتب را به استاندار که در اطاق مخصوص بود اطلاع می داد . او به سالن وارد می شد و در جای خود قرار می گرفت . دسته موزیک که خارج از سالن قرار داشتند با اشاره رئیس تشریفات ، آغاز مراسم را با نواختن سرود ملی اعلام می کرد . بعد شهردار محل به نمایندگی مردم ، عید را به استاندار تبریک می گفت و تقاضا می کرد تبریکات مردم را به حضور شاه تلگراف نماید.

استاندار ضمن تشکر از تبریک شهردار و اهالی ، متن تلگراف تبریکی را که از طرف خود و مدیران کل و رؤسای ادارات و مؤسسات و اهالی به حضور شاه مخابره کرده بود قرائت می کرد . بعد مراسم رسمی خاتمه می یافت و در سالن دیگر از مدعوین با صرف شیرینی و میوه پذیرایی به عمل می آمد و مقارن ظهر ، مراسم پایان می یافت .

در شهرستان ها نیز، این مراسم به ترتیبی که در مرکز استان برگزار می شد ، در حضور فرماندار انجام می گرفت .

یکی از سنت های باستانی ایرانیان برگزاری جشن چهارشنبه سوری بود که شب چهارشنبه آخر سال ، مردم هر محل با برپایی آتش ، طی مراسم باشکوهی برگزار می کردند . همچنین چند روز به عید نوروز مانده و قبل از فرا رسیدن آخرین چهارشنبه سال مردم با دقت و وسواس به خانه تکانی می پرداختند . در این کار زنان و دختران و مردان و پسران به اتفاق خدمتکاران، فرش ها ، پرده های اطاق ها و اثاثیه را گردگیری و رفت و روب و پاک و تمیز می کردند و معتقد بودند که باید همه چیز از جمله لباس ها ، قبل از رسیدن سال نو ، تمیز و پاک و نو باشد. مراسم خانه تکانی هنوز هم نزدیک عید نوروز در همه جا انجام می شود.

مراسم چهارشنبه سوری :

این آیین از آن جهت به غروب آخرین سه شنبه ( شب چهارشنبه ) موکول شده است که زردشت ، با رسیدگی حساب های گاه شماری به تنظیم و تدوین دقیق تقویم توفیق یافت و آن سالی بود که تحویل سال به سه شنبه ای مصادف شد که نیمه ی آن سه شنبه تا ظهر ، جزئی از سال کهنه و نیمه بعد از ظهر جزو سال نو به حساب آمد و چون آغاز هر روز را در نیمه شب همان روز می دانستند ، بنابراین فردای آن سه شنبه را نوروز شناختند و شبش را جشن گرفتند و آتش افروختند و از آن پس آن شب را چهارشنبه سوری قرار دادند .

به یک عقیده دیگرایرانیان مراسم آتش افروزی در آستانه سال نو را پس از قبول اسلام ، در آخرین چهارشنبه سال قرار داده اند ، تا از عقیده اعراب پیروی کرده باشند که روز چهارشنبه یا یوم الاربعاء را شوم و نحس می دانستند . در مورد وجه تسمیه «چهارشنبه سوری» عقیده دارند ، به مناسبت آتش افروزی ، آن شب را « سور» ( سرخ) نامیده اند .

آداب اصلی چهارشنبه سوریدر سراسر مناطق ایرانی نشین یکی است ولی در برخی از شهرها سنت های کوچکی به آن اضافه شده و بر شیرینی و زیبایی آن افزوده است ؛ این آداب و سنت ها به طور خلاصه چنین است:

آتش افروزی :

زیباترین و قدیمی ترین آداب مربوط به چهارشنبه سوری ، برافروختن آتش و جستن از روی آن است . این کار عصر سه شنبه آخر سال که فردایش چهارشنبه است انجام می شود .

باید اشاره کرد که تمام آداب و سنت های چهارشنبه سوری ، در شب چهارشنبه آخر سال برگزار می گردد.

آتش را در حیاط خانه و یا در کوچه و یا یک میدان باز و با گذاردن سه کـُپه ( بوته ) روشن می کنند و در حین جستن از روی آن می خوانند :

زردی من از تو سرخی تو از من

به معنای آن که بیماری ها و ناخوشی ها را به دور می ریزم و سلامتی و تندرستی تو را در خود می گیرم .

پس از سوختن بوته ها ، خاکستر باقیمانده را جمع می کنند و کنار دیوار می ریزند و کسی که خاکستر را بیرون ریخته باید در بزند و از درون خانه از او بپرسند: « کیست ؟ »

و او جواب دهد: « منم.»

بعد از او بپرسند : « از کجا آمده ای ؟ »

و او جواب دهد : « از عروسی . »

سپس از او بپرسند : «چه آورده ای ؟ »

و او بگوید : « تندرستی . »

کوزه شکنی :

یکی دیگر از مراسم مخصوص چهارشنبه سوری آن بوده که کوزه کهنه ای را برمی داشتند و در آن مقداری نمک و ذغال و سکه ده شاهی می انداختند و هر یک از افراد خانواده یک بار کوزه را دور سر می چرخاند و نفر آخری آن کوزه را از پشت بام ، به کوچه می افکند و می گفت :

درد و بلای ما بـِرَه توی کوزه و بـِرَه توی کوچه

آجیل چهارشنبه سوری :

رسمی که از قدیم در ایران متداول است ، تهیه و خوردن آجیل چهارشنبه سوری است . این آجیل شور و شیرین ، مانند آجیل مشگل گشاست؛ یعنی علاوه بر مواد اصلی بو داده ی شور و شیرین، مانند آجیل، برگه هلو و زردآلو ، قیسی ، کشمش سبز ، مویز ، باسلـُق ، پسته و بادام ، فندق بو نداده ، نقل ، شکر ، پنیر ، و مغز گردو هم اضافه می کنند. تهیه این آجیل را برای استجابت یک مراد نذر می کنند . خوردن این آجیل در شب چهارشنبه سوری ، به اعتقاد مردم باعث شگون و خوش یمنی است.

فالگوش :

دیگر از مراسم مربوط به چهارشنبه سوری ، فالگوش ایستادن است ؛ بدین معنی که کسانی که حاجتی دارند ، نیت می کنند و سر چهار راه یا در معبری فالگوش می ایستند و به حرف نخستین عابری ، که از کنارشان می گذرد توجه می کنند و هر کلام که از دهان او درآید در استجابت مراد خود به فال بد یا خوب می گیرند ، اگر گفته عابری موافق با آرزوی صاحب حاجت باشد آن آرزو را برآورده شده می دانند.

بعضی ها به جای رفتن به چهارراه و معابر ، این کار را در پشت در اطاق هم انجام می دهند و نخستین سخنی که از پشت در اطاق شنیدند به فال بد و یا خوب در اجابت حاجتشان فرض می کنند

برچسب ها : ایران،آداب ورسوم،چهارشنبه سوری،نوروز,

نگارش در تاريخ سه شنبه 26 دی 1396 توسط کیاناجون

 عمارت مسعودیه



عمارت مسعودیه مربوط به دوره قاجار است و در تهران، میدان بهارستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ دی ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۹۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران

عمارت مسعودیه مربوط به دوره قاجار است و در تهران، میدان بهارستان واقع شده است

 
باغ عمارت مسعودیه بادستور مسعود میرزا حاکم اصفهان، ملقب به ظل‌السلطان فرزند ناصرالدین شاه پس از آقامحمد در ۱۲۹۵ ق، به سرکارگری رضا قلی خان (ملقب به سراج الملک) در زمینی به وسعت حدود ۴۰۰۰ مترمربع و مرکب از بیرونی (دیوان خانه) و اندرونی و دیگر ملحقات بنا شده است. در واقع نام این عمارت نیز برگرفته از نام مسعود میرزا به مسعودیه شهرت یافته است.

معمار این بنا استاد شعبان معمار باشی و ناظر آن میرزا رضا قلی خانی ملقب به سراج الملک است.

عمارت مسعودیه در طول سالهای عمر خود شاهد وقایع بسیار زیادی بود. در جریان جنبش مشروطه با توجه به نزدیکی آن به میدان بهارستان و اختلاف ظل السلطان با برادرش مظفر الدین شاه و فرزند او، یکی از پایگاه‌های مشروطه خواهان و مخالفان محمد علی شاه بود. در سال ۱۲۸۷ در نزدیکی این عمارت بمبی دست ساز زیر کالسکه محمد علی شاه منفجر شد که بهانه لازم را برای به توپ بستن مجلس دست او داد. پس از واقعه بهارستان، عمارت مسعودیه نیز به همراه خانه ظهیرالدوله و سایر مشروطه خواهان به رگبار بسته شد.

بنای بسیاری از ساختمان‌های فرهنگی کشور در این عمارت گذاشته شد. نخستین کتابخانه و موزه ملی ایران جایی در گوشه این عمارت برپا شدند. در حدود سال‌های ۱۳۰۴ انجمن معارف با استفاده از یکی از اتاق‌های آن نخستین کتابخانه رسمی کشور را که پایه اصلی و اولیه کتابخانه ملی بود را گذاشت. چند سال بعد نیز یکی دیگر از اتاق‌های آن به عتیقه‌های باستانی که از گوشه و کنار ایران به دست آمده بود اختصاص یافت و در حقیقت نخستین موزه ایران در آن پایه‌گذاری شد. اشیای عتیقه همین جا در سال ۱۳۱۸ به موزه ملی منتقل شد.

  
بام تهران
شهرک بام تهران در شمالی‌ترین قسمت محدوده سعادت‌آباد و همجوار با مناطق کوی فراز و بالاتر از میدان بهرود واقع شده است. لذا نام این شهرک در شهرداری تهران به ثبت رسیده است. در اطراف برج های این شهرک به دلیل قرار گرفتن در دامنهٔ کوه و ارتفاعات شمالی تهران و با توجه به آب و هوای خوب، مناطق تفریحی و توریستی متعددی به وجود امده که شامل٬ بوستان پرواز و پارک ژوراسیک و همچنین هتل اسپیناس میباشد ٬ همچنین مراکز خرید مدرنی در این منطقه در حال احداث می باشد.


جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران شهرک بام تهران در شمالی‌ترین قسمت محدوده سعادت‌آباد واقع شده است

 
باغ موزه هنر ایرانی

باغ موزه هنر ایرانی با متراژی کمتر از یک هکتار در منطقه الهیه تهران واقع شده است و از لحاظ معماری مربوط به دوره پهلوی اول است. این بنا با تعمیراتی که از سال 1384 در آن شروع شده است در تاریخ 1386 با تغییر کاربری تبدیل به باغ موزه هنر ایرانی شد. باغ‌ موزه، به محلی گفته می ‌شود که در کنار نگهداری و نمایش آثار هنری، فضایی را فراهم کند که موجب آرامش و انبساط خاطر بازدیدکنندگان شود.

در این باغ سعی شده با توجه به پیشینه تاریخی ایران از دوره باستان تا‌کنون آثار به‌جای مانده به‌عنوان نماد در فضایی سبز که یادآور ایرانی کوچک است، گردآوری شود. ‌در گذشته باغ در اختیار خانه سینما با فعالیت‌های جانبی آن بوده است که با مرمت نهایی در سال‌1384-‌1385 تغییر‌کاربری داده و تبدیل به موزه فعلی شده است.

قسمت های فعلی باغ عبارت است از : نگارخانه، پخش فیلم، کارگاه های هنری، فروشگاه محصولات فرهنگی و ارائه آثار حجمی مجسمه سازان ایران .

جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران

 باغ موزه هنر ایرانی با متراژی کمتر از یک هکتار در منطقه الهیه تهران واقع شده است


 سافاری پارک وحشت چیتگر
"سافاری پارک وحشت" شامل فضایی ماژولار است که در هر کریدور از تعدادی ژانرهای وحشت انگیز برخوردار است و مراجعه‌کنندگان در مسیری که طی می‌کنند چندین صحنه وحشتناک را تجربه می‌کنند .

تونل متحرک، اتاق سوسکی و حشرات موزی ، شکنجه‌گاه بدکاران، سرزمین مردگان ، گذرگاه جهنم، اتاق گاز و... از جمله فضاهایی است که بازدیدکنندگان را متحیر و ترسان خواهند ساخت.

 جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران

 سافاری پارک وحشت شامل فضایی ماژولار است که از تعدادی ژانرهای وحشت انگیز برخوردار است


پل طبیعت
 پل طبیعت پلی سه طبقه پیاده‌رو و غیرخودرویی است که در عباس‌آباد تهران قرار دارد. این پل که از نمادهای شهر تهران است. از عرض بزرگراه مدرس می‌گذرد و بوستان‌های طالقانی در شرق و آب و آتش در غرب را به هم متصل می‌کند. معمار و طراح این پل لیلا عراقیان می‌باشد.

درطول پل فضاهایی برای فعالیت‌های فرهنگی، تفریحی و گردشگری تدارک دیده شده که برای مثال می‌توان به کافی شاپ، رستوران، کافه گالری و همچنین فضای سبز کار شده در پل اشاره کرد که در کنار انحنای بدنه مناظر زیبایی را ایجاد کرده است.

 جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران

 پل طبیعت پلی سه طبقه پیاده‌رو و غیرخودرویی است که در عباس‌آباد تهران قرار دارد

 

 باغ فردوس
باغ فردوس محله‌ای از شمیران که در نزدیکی خیابان ولیعصر و میدان تجریش واقع شده‌است. اکنون موزه سینمای ایران در این مکان واقع است.

باغ فردوس نه تنها یک قصر تاریخی قجری در شمال تهران است بلکه امروز نگینی ماندگار و دیرینه در پیشانی تهران نیز می باشد. گچ بری های کم نظیر دوره قاجاریه و توخالی بودن آویزهایی که از سقف پایین اومدن، از جذاب ترین بخش های این عمارت زیباست. در سال ۱۳۵۰ ساختمان موجود در باغ به مرکز فرهنگی و هنری و نمایشگاهی تبدیل شد و بعد از انقلاب هم در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت.

جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران باغ فردوس محله‌ای از شمیران که در نزدیکی خیابان ولیعصر و میدان تجریش واقع شده‌است

 

باغ پرندگان تهران

باغ پرندگان تهران در شمال‌شرق تهران در دل جنگل لویزان واقع شده است. باغ پرندگان تهران در ۲ فاز طراحی شده است. فاز اول که هم اکنون به بهره برداری رسیده است به نام "دشتچر" نام گذاری شده است و شامل پرنده‌هایی است که در قفس نگهداری می‌شوند و یا توان پرواز ندارند. فاز دوم که مساحتی کمتر از فاز اول دارد در محدوده شمالی در حال احداث است و "آبچر" نام دارد. این فاز شامل پرندگانی است که قابلیت پرواز دارند و احتمالاً مشابه آنچه در باغ پرندگان اصفهان وجود دارد توسط تور از خروج پرندگان از آن جلوگیری خواهد شد. زمان احداث این باغ ۳ سال به طول انجامید.

 جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران

  باغ پرندگان تهران در شمال‌شرق تهران در دل جنگل لویزان واقع شده است

 

  برج میلاد
برج میلاد نام برج مخابراتی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد. این برج با ارتفاع ۴۳۵ متر، بلندترین برج ایران ششمین برج بلند مخابراتی جهان و نوزدهمین سازهٔ بلند نامتکی جهان است. این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازهٔ رأس برج در میان تمامی برج‌های مخابراتی دنیا مقام نخست را دارد. برج میلاد به دلیل بلندی بسیار و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار می‌آید. برخی بر این باورند که این برج روی سامانه گسل شهرک قدس ساخته شده است.

    جاذبه های گردشگری تهران, ادرس جاذبه های گردشگری تهران

 برج میلاد نام برج مخابراتی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد

 

برچسب ها : عمارت،باغ،تهران،جاذبه،گردشگری,

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد